Ψάχνοντας για τον τάφο της Κλεοπάτρας στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου η Κάθλιν Μαρτινέζ από το Πανεπιστήμιο του Σαν Δομίνικο ανακάλυψε ένα “γεωμετρικό θαύμα”. Μια βαθιά σήραγγα μήκους 1.300 μ. (280-270 π.Χ.) που θυμίζει το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μηχανικά επιτεύγματα του Κλασικού κόσμου. Το εντυπωσιακό εύρημα ανακαλύφθηκε στην περιοχή Taposiris Magna, δυτικά της Αλεξάνδρειας όπου γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του τάφου της θρυλικής βασίλισσας Κλεοπάτρας.

Μέσα στη σήραγγα και κάτω από ιζήματα λάσπης ανασύρθηκαν πολλά κεραμικά αγγεία και ένας ορθογώνιος κύβος από ασβεστόλιθο. Βρέθηκαν επίσης δύο κεφάλια από αλάβαστρο, ένα εκ των οποίων χρονολογείται στην Πτολεμαϊκή περίοδο. Τμήμα της σήραγγας είναι βυθισμένο στο νερό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να υποστηρίξουν τη θεωρία ότι τα θεμέλια του ναού του Οσιρι Taposiris Magna (σημαίνει “μεγάλος τάφος του Οσιρι¨) είναι επίσης βυθισμένα πιθανότατα από σεισμό, γιατί μεταξύ 320 και 1303 μ.Χ., έχουν γίνει στην περιοχή 23 σεισμοί.

Η περιοχή Taposiris Magna στην Αλεξάνδρεια είναι μια συνοικία που ιδρύθηκε από τον φαραώ Πτολεμαίο Β’ μεταξύ 280 και 270 π.Χ. μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μεγαλέξανδρο το 332 π.Χ. και την ίδρυση της Αλεξάνδρειας. Ο θρύλος θέλει τον θεό Οσιρι δολοφονηθέντα από τον αδερφό του Σεθ. Τον ανέστησε όμως η αδερφή- σύζυγός του Ίσιδα, η οποία συνέλαβε τον γιο τους Ώρο. Ο ναός στο Taposiris Magna ήταν αφιερωμένος στον Όσιρι, τον οποίο λάτρευαν και οι Ελληνες ηγέτες στην Αίγυπτο.

Οι ανασκαφές εκεί γίνονται τα τελευταία 14 χρόνια, με σκοπό την ανεύρεση του χαμένου τάφου της Κλεοπάτρας Ζ και του Μάρκου Αντώνιου. Το 2010, ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο ακέφαλο άγαλμα από γρανίτη ενός Φαραώ των Πτολεμαίων για το οποίο ο διάσημος αρχαιολόγος και πρώην γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζαχί Χαουας πιστεύει ότι πιθανότατα ανήκε στον Πτολεμαίο Δ’ . Στην ίδια ανασκαφή βρέθηκε και ένα όμορφο κεφάλι αγάλματος της Κλεοπάτρας, μαζί με 22 νομίσματα που την απεικονίζουν.

Πίσω από τον ναό του Οσιρι ανακαλύφθηκε μια νεκρόπολη με πολλές μούμιες ελληνορωμαϊκής εποχής, που θάφτηκαν με τα πρόσωπά τους στραμμένα προς το ναό, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα ο ναός να περιείχε την ταφή μιας σημαντικής βασιλικής προσωπικότητας, όπως η Κλεοπάτρα.

Η Κλεοπάτρα είναι η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου, που ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων. Οι Πτολεμαίοι κυβέρνησαν ως γνωστόν την Αίγυπτο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου. Μετά τη βασιλεία της Κλεοπάτρας η Αίγυπτος έγινε επαρχία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Βασίλευσε από το 51 π.Χ. έως το θάνατό της, το 30 π.Χ,

Ηταν απόγονος του Μακεδόνα στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου. Θρυλικός ήταν ο έρωτάς της με τον Μάρκο Αντώνιο, ανιψιό του Ιουλίου Καίσαρα και κληρονόμου της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετά τη δολοφονία των θείων του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων η ήττα από τον Οκταβιανό οδήγησε τον Μάρκο Αντώνιο στην αυτοκτονία. Ωστόσο, πριν από τη δική της αυτοχειρία, η Κλεοπάτρα είχε κάνει τα σχέδιά της για να ταφούν από κοινού.

Και πού αλλού θα μπορούσε να ταφεί το διάσημο ζευγάρι εκτός από τον ναό του Οσιρι, σε μια αναπαράσταση της ανάστασής του από την Ισιδα; Το νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι δίνει την αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή ύπαρξης, κι έτσι θα είχαν αιώνια ζωή μαζί .