Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Χειρουργό – Ορθοπεδικό Σωτήριο Λέλε και είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής στη θεραπεία του ισχίου και τα οφέλη της σε σχέση με παλαιότερες τεχνικές.

Κύριε Λέλε, μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η προσφορά της ρομποτικής χειρουργικής στην ιατρική;

Η ρομποτική χειρουργική αναπτύχθηκε για τη βελτίωση της ακρίβειας στην τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και για να διευκολύνει τον χειρουργό να εκτελεί με ακρίβεια τις απαραίτητες κινήσεις, αποφεύγοντας τα λάθη. Οι ακριβείς χειρουργικές τεχνικές που περιορίζουν τη βλάβη των μαλακών ιστών και που εξασφαλίζονται από τη ρομποτική χειρουργική, είναι το κλειδί για την ταχεία ανάρρωση.

Σε ποιες επεμβάσεις εξυπηρετεί η ρομποτική χειρουργική τους ορθοπεδικούς;

Οι ορθοπεδικοί χειρουργοί ειδικεύονται στις σύγχρονες ρομποτικές και υποβοηθούμενες από τον υπολογιστή χειρουργικές τεχνικές, κυρίως για επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου και γόνατος. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο και να βελτιώσει την κινητικότητα της άρθρωσης. Ο πιο σημαντικός παράγοντας όμως, στη χειρουργική αντικατάσταση ισχίου, όσον αφορά τον πόνο, τη λειτουργία και την ανάρρωση, είναι η χειρουργική τεχνική.

Υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα ανάρρωσης μετά από μια επέμβαση με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής;

Σε αυτές τις διαδικασίες, τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης συνδυάζονται με ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία και υπολογιστές. Τα ρομποτικά εργαλεία κάνουν ακριβείς κινήσεις που ‘’σέβονται’’ τα οστά και τους ιστούς και συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την ταχύτερη ανάρρωση και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Επιπλέον, το ενδιαφέρον μας εστιάζει στην εξατομικευμένη προσέγγιση στη διαχείριση του πόνου (που μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό αναλγητικών και άλλων φαρμάκων), επιτρέποντας σε πολλούς ασθενείς μας να επιστρέψουν στο σπίτι την ίδια μέρα μετά την επέμβαση.

Ποια είναι τα οφέλη της αντικατάστασης ισχίου με ρομποτική βοήθεια;

Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου περιγράφει μια διαδικασία όπου μια κατεστραμμένη άρθρωση ισχίου αφαιρείται και στη συνέχεια αντικαθίσταται με νέα συνθετικά υλικά. Η ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιεί τεχνολογικά εργαλεία που μας διευκολύνουν να τοποθετούμε σωστά τα εμφυτεύματα. Μας επιτρέπουν, δηλαδή να αφαιρούμε μόνο το κατεστραμμένο οστό και να το αντικαθιστούμε με τα συνθετικά υλικά. Η ακριβής προετοιμασία της επιφάνειας των οστών καθορίζει τη λειτουργία, την άνεση και τη μακροζωία του εμφυτεύματος. Έτσι, η χρήση ρομποτικών εργαλείων και υπολογιστών βοηθά στην αποκατάσταση του μήκους των ποδιών του ασθενούς και διατηρεί την άνεση και το βάδισμά του.

Πώς εξασφαλίζεται η μακροζωία του εμφυτεύματος;

Όπως σε κάθε επέμβαση, έτσι και στην αντικατάσταση του ισχίου, στόχος είναι η μακροχρόνια επιβίωση της άρθρωσης του ισχίου. Με φυσιολογική χρήση και δραστηριότητα, το υλικό κάθε εμφυτεύματος αντικατάστασης ισχίου αρχίζει να φθείρεται. Έτσι, η υπερβολική δραστηριότητα ή το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιταχύνουν αυτή τη φυσιολογική φθορά. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι χειρουργοί συμβουλεύουν τους ασθενείς να αποφεύγουν δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, τζόκινγκ, άλματα ή άλλα αθλήματα μεγάλης πρόσκρουσης και να εντάξουν άλλες όπως περπάτημα, κολύμπι, γκολφ, οδήγηση, πεζοπορία, ποδηλασία, χορό και άλλα ήπια αθλήματα.

Τι έχετε να μας πείτε σχετικά με το σύστημα NAVI SWISS;

Το σύστημα NAVI SWISS αποτελεί μια εξαιρετική λύση ψηφιακής πλοήγησης στην αρθροπλαστική του ισχίου. Είναι ένα φορητό σύστημα πλοήγησης που χρησιμοποιείται πολύ εύκολα μέσα στη χειρουργική αίθουσα και δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον χειρουργό για την επίτευξη του βέλτιστου χειρουργικού αποτελέσματος.

Και πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα;

Με τη χρήση του NAVI SWISS αποκτούμε πρόσβαση σε σημαντικές διεγχειρητικές πληροφορίες για την σωστή τρισδιάστατη τοποθέτηση τόσο της κοτύλης, όσο και του μηριαίου στελέχους. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα την εξατομικευμένη άριστη τοποθέτηση των υλικών, καθώς και της ισοσκέλισης των άκρων του ασθενούς, ενώ μας εγγυάται μεγάλη χειρουργική ακρίβεια.

Ο Σ. Λέλες

Σε ποιες παθήσεις μας συνιστάτε να επιλέξουμε τη ρομποτική χειρουργική αντικατάσταση ισχίου;

Για τη θεραπεία παθήσεων, όπως είναι οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η δυσπλασία του ισχίου, και άλλες που προκαλούν σοβαρή βλάβη στις αρθρώσεις, συνιστάται η ρομποτική χειρουργική αντικατάσταση ισχίου, καθώς έχει εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας, ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σε κάθε περίπτωση, ο ορθοπεδικός χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα της εξέτασής σας και θα προτείνει τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου εάν είναι η καλύτερη μέθοδος για να ανακουφίσει τον πόνο σας και να βελτιώσει την κινητικότητά σας.

Τι πρέπει να λάβει υπόψη του ένας ασθενής που σκέφτεται να υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση;

Ένας σημαντικός παράγοντας για να αποφασίσετε εάν θα υποβληθείτε σε επέμβαση αντικατάστασης ισχίου είναι να κατανοήσετε τους στόχους της, καθώς και την κατάστασή σας μετεγχειρητικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου παρατηρούν σημαντική μείωση του πόνου. Παρ’ όλα αυτά, άλλες επιλογές θεραπείας – όπως φάρμακα, φυσικοθεραπεία ή άλλοι τύποι χειρουργικής επέμβασης – μπορούν επίσης να συνεξεταστούν. Επιπλέον, ο ορθοπεδικός σας θα μιλήσει για τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές της χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ίδια την επέμβαση και εκείνων που μπορεί να προκύψουν με την πάροδο του χρόνου μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Τέλος Γιατρέ, έχετε κάποια συμβουλή που θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας;

Είναι σημαντικό να μιλάτε για τις απορίες σας στο γιατρό σας, καθώς όσα περισσότερα γνωρίζετε, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να διαχειριστείτε τις αλλαγές που η χειρουργική επέμβαση θα φέρει στη ζωή σας!

Σωτήριος Λέλες, Χειρουργός – Ορθοπεδικός