Η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού με το ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου γνώριζε πολύ καλά στις 7 Ιουνίου ότι έχουμε μπει ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και δεν δικαιούται να προκηρύξει διαγωνισμό για την πλήρωση της θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή/διευθύντριας οποιουδήποτε πολιτιστικού οργανισμού εσωκλειωμένου βεβαίως και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η δικαιολογία από πλευράς της «ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κινήθηκε εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στις προθεσμίες, καθώς οι εν λόγω προσκλήσεις ενδιαφέροντος δρομολογήθηκαν και δημοσιεύθηκαν πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών» δεν πείθει κανένα, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας από τις 2 Ιουνίου και το οδυνηρό γι αυτόν αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε πως προχωράει προς εθνικές εκλογές.

Είναι σατανικό -αν όχι βαθιά φασιστικό- να επιθυμεί μια εκλεγμένη με δημοκρατικές διαδικασίες Κυβέρνησης να επιβάλλει την ώρα που εγκαταλείπει την εξουσία, πρόσωπα της αρεσκείας της, σε καίριες θέσεις. Η κα Ζορμπά έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς να πληρώσει αυτή τη θέση, γιατί δεν είχε τον κοινό νου να σκεφθεί ότι τα προσόντα που απαιτούνται για έναν διευθυντή πολιτιστικού οργανισμού και δη του ΕΜΣΤ ξεπερνούν κατά πολύ αυτά με τα οποία επιλέγεται ένας δημόσιος υπάλληλος, δηλαδή τα κριτήρια του ΑΣΕΠ.

Θα νόμιζε κανείς ότι πήρε το μάθημα της από το φιάσκο της πρώτης προκήρυξη της ίδιας θέσης όπου αποκλείσθηκαν οι καλύτεροι υποψήφιοι ελλείψει πτυχίου αγγλικών lower. Οταν κάποιος έχει διδακτορικό από εγνωσμένου κύρους ξένο πανεπιστήμιο, του ζητάς το απολυτήριο Δημοτικού; Θα αποκλείσεις τον σούπερ ειδικό γιατί του λείπει ένα επουσιώδες τυπικό στοιχείο;

Κι όμως η κα Ζορμπά επαναπροκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με ΑΣΕΠ (Τεύχος Α.Σ.Ε.Π. ΦΕΚ 24/ 07.06.2019) για την πλήρωση αυτής της θέσης. Η ίδια, αντί να ντρέπεται που δεσμεύει με τις επιλογές της (γιατί δικής της επιλογής είναι η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, άρα την ελέγχει απολύτως) καυχάται στην ανακοίνωσή της ότι:”όπως είχε δεσμευτεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας προχώρησαν και ολοκληρώθηκαν, όπως είχαν εξαρχής δρομολογηθεί.

Η σταθερή πολιτική απόφαση της κας Μυρσίνης Ζορμπά να μην προχωρήσει σε κανέναν διορισμό των επικεφαλής των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών αλλά να γίνονται προκηρύξεις διαγωνισμών, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα εκδημοκρατισμού, διαφάνειας, αξιοκρατίας και ανανέωσης της λειτουργίας των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟΑ”.

Αν πράγματι εννοεί όσα διατείνεται η υπουργός γιατί δεν ανέθεσε το έργο της επιλογής των διευθυντών πολιτιστικών οργανισμών σε μια ανεξάρτητη αρχή ή σε πρόσωπα που θα πρότειναν όλα τα κόμματα έτσι ώστε να αποκλεισθούν εκ των πραγμάτων οι ημέτεροι. Τα υπόλοιπα δείχνουν μια επίφαση διαφάνειας που δεν πείθει για αγαθές προθέσεις.