Εικόνες αποκάλυψης στο Μεξικό, που επλήγη από ισχυρό σεισμό 7,1 Ρίχτερ. Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι στα συντρίμμια. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 250, οι μισοί στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο σεισμός χτύπησε το κεντρικό Μεξικό στις 13:14 τοπική ώρα (21:14 ώρα Ελλάδας), σε μια περιοχή στα όρια των Πολιτειών Πουέμπλα και Μορέλος, σε βάθος 51 χλμ., σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση για εκατομμύρια κατοίκους.

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, πέραν των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και πυρκαγιές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας αξίνες και φτυάρια.

«Έχουμε κάποια κτίρια (που κατέρρευσαν) στα οποία κατά τις πληροφορίες μας μπορεί να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μέσα. (Τα σωστικά συνεργεία) δουλεύουν με πολλή προσοχή», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί κι άλλο προσωπικό για να συνδράμει στις έρευνες.

Ασθενοφόρα και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρέθηκαν αντιμέτωπα με κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς πέρα από τη συνηθισμένη μεγάλη κίνηση ο σεισμός εξώθησε εκατομμύρια ανθρώπους να προσπαθήσουν να φτάσουν στα σπίτια τους το συντομότερο.

Η δόνηση σημειώθηκε ακριβώς την ημέρα που συμπληρώθηκε η 32η επέτειος από τον σεισμό του 1985, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον πολιτών. Πολλοί συμμετείχαν σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμών, όπως έγινε έκτοτε παράδοση κάθε 19η Σεπτεμβρίου.

Ο σεισμός ήταν ο δεύτερος που συγκλόνισε το Μεξικό μέσα στον Σεπτέμβριο: Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε νότιες Πολιτείες την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα είναι πολυκατοικίες, ένα σχολείο, ένα εργοστάσιο κι ένα σούπερ μάρκετ. Η ακριβή συνοικία Ρόμα ήταν ανάμεσα σε εκείνες που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα: μια εξαώροφη πολυκατοικία ήταν ανάμεσα στα κτίρια που μετατράπηκαν σε σωρούς από συντρίμμια.

Εκατοντάδες μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά ψάχνουν στα συντρίμμια με αξίνες, φτυάρια και τα γυμνά τους χέρια.

«Η γυναίκα μου είναι εκεί μέσα. Δεν έχω καταφέρει να μιλήσω μαζί της. Δεν απαντάει. Τώρα μας λένε να κλείσουμε τα κινητά επειδή έχει διαρροή αερίου», είπε ο Χουάν Χεσούς Γκαρσία, 33 χρονών, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά του.

Στο Twitter πολίτες ζητούσαν πληροφορίες για συγγενείς τους, ανάμεσά τους τον 8χρονο Αλέξις, που ήταν στο σχολείο του όταν έγινε ο σεισμός. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τη σφοδρότητα του σεισμού: καταρρεύσεις κτιρίων, μια ισχυρή έκρηξη μέσα σε ένα κτίριο…

«Είμαι συγκλονισμένη, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω, είναι ο ίδιος εφιάλτης όπως το 1985», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χεορχίνα Σάντσες, 52 χρονών, σε μια πλατεία της πρωτεύουσας.

Λίγο πιο κάτω, μέλη σωστικών συνεργείων κραύγαζαν «μην καπνίζετε! Μην καπνίζετε!» καθώς υπήρχαν σε πολλά σημεία διαρροές αερίου.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Μεξικού, το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, τα σχολεία στην πρωτεύουσα και στην Πουέμπλα, υπηρεσίες και επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους μετά το σεισμό, ενώ στο χρηματιστήριο οι συναλλαγές διακόπηκαν. Το αεροδρόμιο λειτούργησε και πάλι μερικές ώρες αργότερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε μια ανάρτησή του στο Twitter «ο θεός να ευλογεί τους ανθρώπους στην Πόλη του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς». Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, είχαν περάσει μέρες πριν ο Τραμπ εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο για τα θύματα του σεισμού στο νότιο Μεξικό.

Απελπισμένοι γονείς και διασώστες αναζητούν σήμερα μέσα στα ερείπια του σχολείου που κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού στην Πόλη του Μεξικού ίχνη ζωής καθώς δεκάδες μικρά παιδιά πιθανόν να βρίσκονται θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών ανέρχεται σε περίπου 250 νεκρούς και σχεδόν οι μισοί από αυτούς βρίσκονταν στην πρωτεύουσα του Μεξικού.

Στα συντρίμμια του σχολείου Enrique Rebsamen οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες ανέσυραν τις σορούς 22 μικρών μαθητών και δύο ενηλίκων, ενώ αγνοούνται 30 παιδιά και 12 ενήλικες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Σκηνές χάους και οδύνης διαδραματίστηκαν στο σχολείο καθώς οι γονείς προσπαθούσαν να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα ότι τα παιδιά τους δεν είναι νεκρά.
”Συνεχίζουν να ανασύρουν παιδιά, αλλά δεν ξέρουμε τίποτα για την κόρη μου”, λέει με δάκρυα στα μάτια η 32χρονη Αντριάνα Ντ’Φάργκο έπειτα από ώρες αναμονής για κάποια είδηση σχετικά με την τύχη της 7χρονης.

Περίπου τα μεσάνυχτα βρέθηκαν τρεις επιζώντες. “Οι συγγενείς της Φατίμα Ναβάρο”, φώναξε ένας στρατιώτης στο σχολείο που βρίσκεται στη συνοικία Κοάπα, στα νότια της πόλης. “Η Φατίμα είναι ζωντανή!”.

Ο Χόρχε Λόπες, ένας 49χρονος Ισπανός που ζει μόνιμα στην Πόλη του Μεξικού, δήλωσε στο AFP ότι όταν σημειώθηκε ο σεισμός έτρεξε σε ένα άλλο σχολείο, στη συνοικία Ρόμα όπου φοιτούν τα παιδιά του ηλικίας έξι και τριών, και διαπίστωσε ότι έχει καταρρεύσει αλλά τα παιδιά του ήταν ζωντανά και έντρομα.

“Φτάσαμε στο σχολείο και όλοι έκλαιγαν, όλοι ήταν πανικόβλητοι και τα παιδιά κρατιούνταν απο ένα σχοινί. Είναι ανεξέλεγκτο. Δεν μπορείς να προστατευθείς από τη φύση”.

Στο Twitter, συγγενείς των μαθητών ανέβαζαν εκκλήσεις για τους δικούς τους ανθρώπους, ανάμεσά τους και μια για τον 8χρονο Αλέξις Βάργκας Μαθίας, ο οποίος βρισκόταν στο σχολείο Enrique Rebsamen την ώρα του σεισμού.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό, κάποιοι συγγενείς των μαθητών είπαν ότι έλαβαν ένα μήνυμα στο Whatsapp από δύο μαθήτριες που ήταν ζωντανές αλλά εγκλωβισμένες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ