Αλλεπάλληλα κτυπήματα δέχεται η κυβέρνηση αφού μετά τις καλοκαιρινές φωτιές , έρχονται η θαλάσσια ρύπανση και η δυσκαμψία νομοθέτησης στη Βουλή.

Στις 10:30 σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής για την ρύπανση στο Σαρωνικό. Επίσης με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή θα γίνει αυτοψία στο σημείο του ναυαγίου του «Αγ. Ζώνη ΙΙ» παρουσία βουλευτών, δημοσιογράφων και δημάρχων.

Αυτή τη στιγμή μιλά ο κ.Κουρουμπλής παρουσιάζοντας τι έκανε την κρίσιμη νύχτα.

Το χρονικό

Το πλοίο φορτώνει 1.819 τόνους από τα ΕΛ.ΠΕ. και συνολικά είχε 2.550 τόνους

Στις 2:30 σήμα για πιθανό ναυάγιο του πλοίου

Στις 2:41 της νύχτας Σαββάτου προς Κυριακή αρχίζει η εφαρμογή του πρώτου σχεδίου από το θάλαμο επιχειρήσεων.

Στις 4:10 βυθίζεται το πλοίο και έχουν φτάσει ήδη  δύο σκάφη του Λιμενικού παρέλαβαν τους δυο άτομα του πληρώματος.

Στις 5:30 φτάνει σκάφος απορρύπανσης και σκάφος του Λιμενικού προσφέρι τις πρώτες βοήθειες στα δύο μέλη του πληρώματος

Στις 6:10 το πρωί φτάνει μέιλ στο υπουργείο πως ιδιωτική εταιρεία έχει αναλάβει την στεγανοποίηση του πλοίου

Στις 9:40 είχε τοποθετηθεί ο φράχτης προστασίας αφού πρώτα οι δύτες είχαν καθορίσει τα σημεία

Σύσσωμη η αντιπολίτευση περιμένει στη γωνία για τις ευθύνες του υπουργού και ζητούν το κεφάλι του επί πίνακι. Θα απουσιάζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, π.χ. η GREENPEACE γιατί θεωρούν πως η κατάσταση στο Σαρωνικό είναι ακόμα κρίσιμη και πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια απορρύπανσης.

Ταυτόχρονα στον κοινοβουλευτικό έργο, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί δεν θα έχει το μαξιλάρι ασφαλείας από το προοδευτικό τόξο( ΔΗ.ΣΥ., Ποτάμι, ΝΔ) σε ψηφοφορίες που ο εταίρος ΑΝΕΛ αρνείται να συνδράμει.

Γίνεται αντιληπτό πως κάθε νομοσχέδιο που δεν εκφράζει τον πατριωτικό χαρακτήρα των ΑΝΕΛ θα πέφτει στο κενό, θα χάνεται η δεδηλωμένη και θα προκαλεί μεγάλο ρήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης. Βέβαια δεν απειλείται η διακυβέρνηση αλλά χάνει τα ερείσματα πως διαθέτει την αποδοχή και στο Κοινοβούλιο. Γεγονός που αν γίνει καθημερινό καθιερωθεί, θα οδηγήσει σίγουρα σε πολιτικές αναταράξεις.

Αυτή την στάση της αντιπολίτευσης πρότεινε ο βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. Θεόδωρος  Παπαθεοδώρου με αφορμή διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης που αρνήθηκε να καλύψουν η ΑΝΕΛ. Μάλιστα θα την καταψήφιζε και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση και απόσυρση της από το Σταύρο Κοντονή.

Σε αποστροφή της ομιλίας του υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε ακόμα και αν διαφωνούσε όταν ήταν αντιπολίτευση», φράση που προκάλεσε θυμηδία στα έδρανα.