ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 12 Απριλίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com).

12 Απριλίου 1204

Αντί για τους Αγίους Τόπους οι ορδές των πλιατσικολόγων της Δ΄Σταυροφορίας βρέθηκαν στην Κωσταντινούπολη, που σπαρασσόταν από εμφύλιες διαμάχες και την καταστροφική πολιτική των τελευταίων Κομνηνών και της δυναστείας των Αγγέλων.  Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Ε’ Μούρτζουφλος την είχε εγκαταλείψει κι έτσι την κατέλαβαν με σχετική ευκολία, παρά την αντίσταση της αυτοκρατορικής φρουράς, που την αποτελούσαν οι σκανδιναβοί Βάραγγοι. Για τα επόμενα 59 χρόνια ο ελλαδικός χώρος θα ζήσει υπό καθεστώς Φραγκοκρατίας. Η τάξη θα αποκατασταθεί το 1261, με την εκδίωξη των Λατίνων και την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τον Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγο.

 

 12 Απριλίου 1967

Στο Μαρκ Χέλιγκερ Θίατερ της Νέας Υόρκης κάνει πρεμιέρα το “Ίλια Ντάρλινγκ” του Ζιλ με τη Μελίνα Μερκούρη και το ΝίκοΚούρκουλο και μένει στη σκηνή για 320 παραστάσεις. Είναι η θεατρική μεταφορά της ταινίας “Ποτέ την Κυριακή¨ και ενθουσιάζει τους Αμερικανούς.

 

 

  12 Απριλίου1970

Το τραγούδι «Let it Be» των Beatles ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για δύο εβδομάδες. Eίνια το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος, που λίγο μετά διαλύθηκε. Το τραγούδι έγραψε ο Πολ Μακάρντεϊ.

 

12 Απριλίου 1987

Αυτοκτονεί στο Τορίνο  ο Ιταλοεβραίος συγγραφέας και ποιητής Πρίμο Λέβι, πέφτοντας από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας του. Επέζησε από το κολαστήριο του Άουσβιτς αλλά υπέφερε χρόνια από κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες.

 

12 Απριλίου 2000

H  ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα στη Λωζάνη όταν κερδίζει στον τελικό την Kinder Μπολόνια με 83-76. Την περιγραφή του τελικού για την ΕΡΑ Σπορ κάνει, όπως και στο έπος του 1968, ο Βασίλης Γεωργίου. Προπονητής ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και παίκτες οι Αγγελος Κορωνιός, Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Χατζής, Βασίλης Κικίλιας, κ.α.