ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 10 Μαρτίου
Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com/)

10 Μαρτίου 1830
Ιδρύεται ο Ολλανδικός Βασιλικός Στρατός των Ανατολικών Ινδιών. Υπήρξε η στρατιωτική δύναμη για τις ολλανδικές αποικίες των Ανατολικών Ινδιών, στις μέρες μας τμήμα της Ινδονησίας. Το 1951 το συγκεκριμένο στρατιωτικό σώμα διαλύθηκε

10 Μαρτίου 1848
Η Γερουσία των ΗΠA επικυρώνει τη Συνθήκη Γουαδελούπης-Χιντάλγκο, με την οποία λήγει ο Αμερικανο-μεξικανικός Πόλεμος. Ως Αμερικανο-μεξικανικός Πόλεμος χαρακτηρίζεται η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Μεξικού από το 1846 μέχρι το 1848 αμέσως μετά την Επανάσταση του Τέξας, το οποίο έκανε έκκληση να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συνθήκη παραχώρησε στις ΗΠΑ εδάφη, όπου στη συνέχεια θα καταλάμβαναν οι Πολιτείες Αριζόνα, Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Γιούτα, Κολοράντο και Ουαϊόμινγκ. Το Μεξικό δέχτηκε 15 εκατομμύρια δολάρια και εγκατέλειψε κάθε διεκδίκησή του στο Τέξας

10 Μαρτίου 1876
Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη τηλεφωνική κλήση, λέγοντας: «Κύριε Γουότσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω»

10 Μαρτίου 1925
Γεννιέται ο Μανόλης Αναγνωστάκης (Θεσσαλονίκη, 10 Μαρτίου 1925 – Αθήνα, 23 Ιουνίου 2005), Έλληνας ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μιχάλης Γρηγορίου έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματά του, ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά. «Ο Αναγνωστάκης», γράφει ο Γιώργος Καφταντζής το 1955, «τοποθέτησε στη βιτρίνα της νέας μας ποίησης ένα καινούργιο μπουκαλάκι με άγνωστο δηλητήριο. Μα αν έλειπε δε θα ‘ξερε κανείς πως η ζωή μας αυτούς τους καιρούς είχε την κατρακύλα της. Είναι για την ελληνική τέχνη ό,τι ο πόνος για το κορμί το ανθρώπινο. Προειδοποιεί τον κίνδυνο»

10 Μαρτίου 1944
Ιδρύεται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης. Η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) ήταν επιτροπή κυβερνητικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα λίγους μήνες πριν από το τέλος της κατοχής. Ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου του 1944, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, όχι όμως αποκλειστικά από κομμουνιστές. Σκοπός της ήταν να οργανώσει τη διοίκηση της κατεχόμενης «Ελεύθερης Ελλάδας». Aποκαλούνταν «Κυβέρνηση του Βουνού»

10 Μαρτίου 1945
Η αμερικανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει το Τόκιο. Πυρκαγιά σκοτώνει πάνω από 100.000 άτομα, κυρίως αμάχους