Η ευρωπαϊκή σύγχυση για το πόσο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος συνεχίζεται και δίνεται η εντύπωση πως μπορεί να έχουμε μια σκόπιμη τεχνητή ένταση με μόνο θύμα τη χώρα μας, που θα αναγκαστεί σε μια νέα επώδυνη συνθηκολόγηση.

Το ελληνικό χρέος δεν είναι αιτία ανησυχίας, παρά το κάλεσμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «σημαντική ελάφρυνσή» του, τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε άρθρο του στους «Financial Times», ο κ. Ρέγκλινγκ αποδίδει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου στο γεγονός ότι οι αναλυτές του ακόμα δεν έχουν προσαρτήσει στις εκτιμήσεις τους  τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης ούτε τις εγγυήσεις που έχουν δώσει οι εταίροι της για την υποστήριξή της.

Το ζητούμενο είναι οι επεμβάσεις σε χρόνιες παθογένειες

«Η λύση για την Ελλάδα δεν έγκειται σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», τονίζει. Διαβεβαιώνει μάλιστα πως η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων για τη χώρα μας «θα συνεχιστεί», εφόσον η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει πως το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους ανήκει στον ESM, και με δεδομένες τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις ο ορίζοντας που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ «δεν είναι κατάλληλος».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογραμμίζει πως η χώρα μας έχει λάβει μεγαλύτερη βοήθεια για απομείωση του χρέους σε σχέση με «οποιαδήποτε άλλο κράτος στην ιστορία».

Επισημαίνει πως το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες πιστωτές το 2012 σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που έχουν δεχτεί οι Ευρωπαίοι διασφαλίζουν πως το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρώπη, και θα μείνει έτσι «για πολύ καιρό».

Σε αντίθεση, το Ταμείο υπολογίζει πως το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί «εκρηκτικά» μετά το 2030, και αναμένεται να φτάσει στο 275% του ΑΕΠ το 2060, γεγονός που φοβάται και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας.

Μάλιστα, πρόταση να συμπεριληφθεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση όριο χρέους υπέβαλε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κοινοβούλιο με θέμα το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Λιαργκόβας υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική συναίνεση για το χρέος, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η αντιμετώπισή του είναι κατ’ αρχάς πολιτικό θέμα.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναφερόμενος ιστορικά στις άλλες τέσσερις χρεοκοπίες του ελληνικού κράτους επέμεινε στη σημασία «να μαθαίνουμε από τα λάθη μας κι όχι να αναπαράγουμε το φαινόμενο».