Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της μεγάλης επιχείρησης στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Οι πυροτεχνουργοί αφαίρεσαν τον πυροκροτητή της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το επόμενο στάδιο προβλέπει την αφαίρεσή της από το έδαφος και τη μεταφορά της στο  πεδίο βολής στο χωριό Ασκός για να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

Οι 72.000 κάτοικοι των γύρω δήμων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους περιμένουν το πράσινο φως από τις αρχές για να αρχίσουν σιγά σιγά να επιστρέφουν στα σπίτια τους και με την καθοδήγηση 1.000 αστυνομικών.

Από ώρα σε ώρα αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο, η μεταφορά της από ασφαλές δρομολόγιο προς το πεδίο βολής. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έξι ώρες, με τις Αρχές να προσέχουν και την τελευταία λεπτομέρεια για να αποφευχθεί η… οποιαδήποτε δυσάρεστη έκπληξη.

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από το πρωί οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονταν δωρεάν, ενώ από τις 9.30 και μέχρι το τέλος της επιχείρησης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων. Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε χθες μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται από τις 10 το πρωί και μετά.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επαναλαμβάνει ότι η απομάκρυνση των κατοίκων από την ζώνη εκκένωσης είναι υποχρεωτική για λόγους προληπτικούς και για λόγους ασφαλείας, ενώ οι δήμοι έχουν ορίσει συγκεκριμένους χώρους στους οποίους θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στις 10 το πρωί την περιοχή επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε: «Δεν συνιστούμε σε κανέναν που βρίσκεται εντός της ζώνης εκκένωσης να βρίσκεται στο σπίτι του κατά την διάρκεια της επιχείρησης. Η επιχείρηση θα διαρκέσει το πολύ έξι ώρες, ελπίζουμε όμως να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα».

Νωρίτερα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είχε απευθύνει έκκληση για την απομάκρυνση κάμερας μέσου ενημέρωσης που είχε τοποθετηθεί στον 4ο όροφο, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικο όπου θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση. «Ή θα μπει εισαγγελέας και θα σταματήσει την κάμερα ή αλλιώς δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ζωές και των πυροτεχνουργών αλλά και των ανθρώπων που έχουν φύγει» τόνισε. Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι η κάμερα τελικά απομακρύνθηκε από το σημείο.

«Καταφύγιο» η Τούμπα

Αρκετοί κάτοικοι του Κορδελιού πήγαν στην Τούμπα για ασφάλεια μέχρι να αφοπλιστεί η βόμβα. Λίγο μετά τις 10 το πρωί άρχισαν να φθάνουν στο γήπεδο της Τούμπας αρκετοί κάτοικοι των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης που ξεσπιτώθηκαν αναγκαστικά για λίγες.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τους έδωσε τη δυνατότητα να περάσουν τις ώρες μακριά από τα σπίτια τους βλέποντας το ντοκιμαντέρ για την ιστορία του συλλόγου που έφτιαξε ο αείμνηστος Νίκος Τριανταφυλλίδης. Η προβολή του άρχισε λίγο μετά τις 11 και κάθε πολίτης-φίλαθλος είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί και μία σημαία του ΠΑΟΚ.