Με χειρουργικά εργαλεία, γάζες, ορούς και λεπτούς χειρισμούς, σαν να πρόκειται για ζώντες οργανισμούς, γίνεται η συντήρηση των αρχαίων αντικειμένων στα έγκατα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι ίδιοι οι συντηρητές πιστεύουν πως η  πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία.

«Αν και η “θεραπευτική” συντήρηση ενός αντικειμένου κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητη, η θεραπεία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να διατηρηθούν οι συλλογές για τις μελλοντικές γενεές. Τα αντικείμενα αναπόφευκτα φθείρονται με το χρόνο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

»Οι προσπάθειες της προληπτικής συντήρησης στοχεύουν στο να περιορίσουν τη φθορά και τη διάβρωση των συλλογών βελτιώνοντας το περιβάλλον στο οποίο αυτές βρίσκονται. Τα μέτρα που λαμβάνονται περιλαμβάνουν τον έλεγχο της σχετικής υγρασίας/θερμοκρασίας και ρύπανσης, το χειρισμό και συσκευασία των αντικειμένων, τον αποκλεισμό των βιολογικών παραγόντων, τον περιοδικό καθαρισμό των προθηκών, τον περιορισμό των  επιπτώσεων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών».

Αυτά και πολλά ακόμη θα μάθουν όσοι θα επιλέξουν να μετάσχουν στη δράση «Ανοικτό Μουσείο» του ΕΑΜ, από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου  12 μ. που έχει τίτλο: «Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας».

Η επίσκεψη θα ξεκινά από τον εκθεσιακό χώρο της Αιγυπτιακής Συλλογής και θα περιλαμβάνει επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint και επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Εργαστήριο Συντήρησης Οργανικών Υλικών, όπου με την προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του Εργαστηρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής του δραστηριότητας.