Ο επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ έδωσε το στίγμα της πολιτικής που απαιτείται για να μη χαθεί η ευρωπαϊκή ιδέα.

Παραδέχτηκε πως η Ε.Ε. είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία κρατών με συλλογικές αποφάσεις που απαιτούν ομοφωνία. Δηλαδή κινούμαστε με μικρή ταχύτητα και η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη.

Επέκρινε την Κομισιόν που διαθέτει 28 επιτρόπους που νομοθετούν συνεχώς, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Προτείνει άμεσα έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρώπης, ευρωπαϊκό Δημόσιο Ταμείο και προϋπολογισμό με την έγκριση των κυβερνήσεων-μελών.

Όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, απαιτεί την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνόρων (FRONTEX). Οι ΗΠΑ δαπανούν 32 δισ. $, ενώ εμείς μόνο 254 εκατ. ευρώ.

Φοβού το Grexit

«H κρίση στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με το σωστό τρόπο ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ουδείς μπορεί να μεταρρυθμίσει καμία χώρα με τη νοοτροπία του λογιστή», είπε o Βέλγος πολιτικός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt».

«Απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, να μπει ένα τέλος στα μονοπώλια και τις ανείπωτες πελατειακές δομές σε πολλούς τομείς. Απουσιάζει επ’ αυτού και η προθυμία», πρόσθεσε ο Γκι Φέρχοφσταντ.

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν η λύση θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit απάντησε: «Εκείνο το οποίο επιθυμώ είναι να αλλάξει η Ελλάδα ριζικά. Φοβάμαι ότι το Grexit θα έβαζε σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη».