Οι μελλοντικές σχέσεις ΕΕ- ΗΠΑ, αποτελούν τη μεγάλη προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εξωστρέφειας, που καλείται να διαχειριστεί η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο εξάμηνο της, που άρχισε την 1η Ιανουαρίου.

Η νέα αρχή στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ έγινε στη σύνοδος κορυφής στις 15 Ιουνίου 2021. Η σύνοδος αυτή θεωρείται πολύ σημαντική, για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο μερών.Σηματοδότησε την έναρξη μιας ανανεωμένης διατλαντικής εταιρικής σχέσης και καθόρισε κοινή ατζέντα για τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στην εποχή μετά την πανδημία. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να διεξάγουν τακτικό διάλογο προς απολογισμό της προόδου.

Τα βασικά αποτελέσματα της συνόδου περιλαμβάνουν τρεις σημαντικές νέες εμπορικές πρωτοβουλίες. Οι ηγέτες συμφώνησαν:

. Να δημιουργήσουν πλαίσιο συνεργασίας για τα μεγάλα αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας

. Να διεξαγάγουν συζητήσεις για να επιλύσουν διαφορές ως προς μέτρα που αφορούν τον χάλυβα και το αλουμίνιο μέχρι τέλους του έτους

. Να συστήσουν Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ

Ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπησαν την ΕΕ στη σύνοδο. Τις Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Joe Biden. Ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ από το 2014 και η πρώτη επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από το 2017.

Στο τέλος της συνόδου, οι ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση, με τίτλο «Προς μια ανανεωμένη διατλαντική εταιρική σχέση»,στην οποία,μεταξύ άλλων, δηλώνουν:

Ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και της τεχνολογικής συνεργασίας

Η οικονομική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Τα δύο μέρη δεσμεύονται να ενισχύσουν τις διμερείς εμπορικές και επενδυτικές τους σχέσεις και να στηρίξουν και να μεταρρυθμίσουν το βασισμένο σε κανόνες πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Οι ηγέτες δηλώνουν, ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το εμπόριο για να συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, να προστατεύσουν το περιβάλλον, να προωθήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να επεκτείνουν ανθεκτικές και βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και να δημιουργήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.