Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Χειρουργό Λαπαροσκόπο και Διευθυντή της Β΄ Χειρουργικής και Τμήματος Επειγόντων ΝΙΜΤΣ, Dr. Διονύσιο Πινιαλίδη, στο ιατρείο του στην Αθήνα. Ο γιατρός μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τις μετεγχειρητικές καταστάσεις των ασθενών και ειδικά για τις πιθανότητες εμφάνισης υποτροπών και επιπλοκών κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Κύριε Πινιαλίδη, θέμα της σημερινής μας συνάντησης είναι αυτό της μετεγχειρητικής περιόδου που διανύει ο ασθενής. Τι είναι αυτό που θα αντικρίσει με το που «ανοίξει τα μάτια του»;

Μετά την επέμβαση θα ξυπνήσει στην αίθουσα ανάνηψης και θα οδηγηθεί σε θάλαμο νοσηλείας ή σε θάλαμο μονάδας αυξημένης φροντίδας, ανάλογα με το είδος και τη σοβαρότητα της επέμβασης. Θα του χορηγηθεί οξυγόνο και, εάν πρόκειται για μείζον χειρουργείο, θα έχουν τοποθετηθεί αρκετά σωληνάκια σε διάφορες θέσεις του σώματός του.

Ένας βαθμός δυσφορίας μετεγχειρητικά είναι αναμενόμενος και φυσιολογικός, αλλά χάρη στη χορήγηση των κατάλληλων παυσίπονων, θα ανακουφιστείτε αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας θα είναι στο πλευρό σας για να εξηγήσει τι συμβαίνει και να σας καθησυχάσει και φυσικά πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση ακολουθά συγκεκριμένο πρωτόκολλο για τη διαχείριση του ασθενούς του μετεγχειρητικά.

Η χολοκυστεκτομή αποτελεί μια επέμβαση που στην πλειοψηφία της σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Ποιες είναι όμως οι πιθανότητες εμφάνισης υποτροπών ή επιπλοκών;

Γενικά, οποιοδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές, οι οποίες ελαχιστοποιούνται στα χέρια του έμπειρου χειρουργού, αλλά είναι σημαντικό να γνωστοποιηθούν στον ασθενή προτού υποβληθεί στην οποιαδήποτε επέμβαση. Για αρχή, θα σας μιλήσω για την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή της οποίας οι επιπτώσεις αν και σπάνιες περιλαμβάνουν αιμορραγία, λοίμωξη και καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές.

Μπορεί επίσης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να προκληθεί ακούσιος τραυματισμός σε παρακείμενες δομές, όπως ο χοληδόχος πόρος, το δωδεκαδάκτυλο ή το έντερο και να απαιτείται μια άλλη χειρουργική επέμβαση για να γίνει η επιδιόρθωση. Ακόμα, πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με την εγχείρηση αφαίρεσης της χολής περιλαμβάνουν τον τραυματισμό στον κοινό χοληδόχο πόρο ή σε άλλο χοληφόρο αγγείο, τυχόν ζημιά σε άλλα όργανα (π.χ. στομάχι ή δωδεκαδάκτυλο) ή το Σύνδρομο μετά χολυστεκτομής (με συμπτώματα όπως μακροχρόνια διάρροια, δυσπεψία, φούσκωμα και πόνο).

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής, εάν παρουσιάσει επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση χολής;

Εάν κανείς εμφανίσει επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χολής, είναι πραγματικά σημαντικό να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια και να ακολουθήσει τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει μη επεμβατικές τεχνικές όπως:
•Φυσική εξέταση με μετρήσεις ζωτικών λειτουργιών
•Εξετάσεις αίματος
•Αξονική τομογραφία και
•Μαγνητική τομογραφία με χολαγγειοπαγκρεατογραφία
και επεμβατικές τεχνικές όπως:
•νέα λαπαροσκόπηση
•ΕRCP (ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειοπαγκρεατογραφία)
•ή ακόμη και ανοικτό χειρουργείο.

Η έγκαιρη ενημέρωση του Ιατρού και η εφαρμογή πρωτοκόλλου ενεργειών θα εγγυηθεί την αντιμετώπιση και την θετική έκβαση του ασθενούς.

Είναι αλήθεια πως η κυριότερη επιπλοκή είναι η μετατροπή της Λαπαροσκοπικής επέμβασης σε ανοιχτή;

Ναι. Αν και η χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη, όπως προανέφερα, είναι ως επί το πλείστον ασφαλής πέραν της μετατροπής της σε ανοικτή για λόγους ασφάλειας, δύναται να προκύψουν επιπλοκές, όπως αντιδράσεις στην αναισθησία, αιμορραγία, διαρροή χολής από επικουρικό χολαγγείο, από πτώση του κλιπ του κυστικού πόρου ή παροραθέντα τραυματισμό, θρόμβωση πυλαίας φλέβας ή άνω μεσεντερίου, καρδιακά προβλήματα και πνευμονία.

Ο Δ. Πινιαλίδης

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς, Γιατρέ, να ενημερώνετε τον ασθενή σας σχετικά με αυτά που ονομάζετε «μελανά» σημεία των επεμβάσεων της χοληδόχου κύστης;

Οι επεμβάσεις παθήσεων της χοληδόχου κύστης είναι πλέον ρουτίνα και συνήθως αρκετά ασφαλείς. Ωστόσο, όπως και σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχουν πιθανότητες να παρουσιαστούν επιπλοκές. Το σημαντικό είναι ο κάθε γιατρός να ενημερώνει λεπτομερώς τον ασθενή του, χωρίς να του αποκρύπτει τα «μικρά» γράμματα. Οι ασθενείς οφείλουν να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της επέμβασης στην οποία πρόκειται να υποβληθούν, ακόμα και τις πιθανές επιπλοκές.

Dr. Διονύσιος Πινιαλίδης, Χειρουργός Λαπαροσκόπος και Διευθυντής της Β΄ Χειρουργικής και Τμήματος Επειγόντων ΝΙΜΤΣ.