Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε τον Γενικό Χειρουργό, Φραγκίσκο Φαφουλάκη, στο ιατρείο του στη Λάρισα και συζήτησαν για ένα σημαντικό ζήτημα υγείας, τις αιμορροΐδες, καθώς και για και τον τρόπο αντιμετώπισης τους.

Κύριε Φαφουλάκη, αρχικά πείτε μας τι εννοούμε με τον όρο πρωκτικές παθήσεις;

Πρόκειται για τις παθήσεις που αφορούν την περιοχή του πρωκτού και του ορθού. Οι ορθοπρωκτικές και οι πρωκτικές παθήσεις ταλαιπωρούν πάρα πολλούς ανθρώπους και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ασθενών. Σημαντικό ρόλο στην πρόληψή τους διαδραματίζει η καλή διατροφή αλλά και η σωστή υγιεινή.
Οι συχνότερες Παθήσεις είναι οι αιμορροΐδες, οι πρωκτικές ραγάδες, τα περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια, τα κονδυλώματα πρωκτού, οι πολύποδες, η πρόπτωση ορθού και οι νεοπλασίες.

Συνήθως, οι περισσότερες από τις πρωκτικές παθήσεις είναι καλοήθεις, αλλά δεν παύουν να προκαλούν άγχος και ανησυχία στον ασθενή.

Τι ακριβώς είναι οι αιμορροΐδες;

Πρόκειται για διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού και το κάτω μέρος του ορθού. Η ηλικία εμφάνισης των αιμορροΐδων ποικίλλει, ωστόσο, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σε άτομα 40-60 ετών. Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε δύο τύπους. Τις εσωτερικές αιμορροΐδες που προβάλλουν στην περιοχή του αυλού του ορθού, και τις εξωτερικές αιμορροΐδες που προβάλλουν στην περιοχή του πρωκτού. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν προκαλούν πόνο αλλά πολύ συχνά προκαλούν αιμορραγία. Όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι μεγαλώσουν και βγουν έξω από τον πρωκτό, τότε έχουμε τις προσπίπτουσες αιμορροΐδες.

Όλοι έχουμε αιμορροΐδες, καθώς με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι μύες του πρωκτικού σφιγκτήρα και αποτρέπονται οι διαρροές. Ωστόσο, ο όρος «αιμορροΐδες» έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται, όταν αναφερόμαστε στις φλεγμαίνουσες αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες είναι πράγματι ένα τόσο συχνό φαινόμενο;

Οι αιμορροΐδες αφορούν το 60% του πληθυσμού τόσο άνδρες όσο και γυναίκες και ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους μηδενός εξαιρουμένου. Αποτελούν ένα αγγειακό δίκτυο στην περιοχή του πρωκτού που όταν διογκωθούν γίνονται αντιληπτές και εκτός από το αυξημένο μέγεθος που παρουσιάζουν, προκαλούν πόνο, κνησμό, τοπικό ερεθισμό, έκκριση βλέννας, αίσθημα ατελούς αφόδευσης και κυρίως αιμορραγία. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και ορθοσκόπηση και ανάλογα με την περίπτωση και το βαθμό σοβαρότητας, ο χειρουργός θα κρίνει, εάν πρόκειται να γίνει συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα κυριότερα αίτια πρόκλησης των αιμορροΐδων;

Μερικά από τα αίτια είναι η δυσκοιλιότητα, η κακή διατροφή, η εγκυμοσύνη, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η κληρονομικότητα. Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, αλλαγής των εντερικών συνηθειών και αυξημένων ενδοκοιλιακών πιέσεων.

Ο Φ. Φαφουλάκης

Στις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Μέχρι τότε, συνιστάται συντηρητική θεραπευτική αγωγή. Η μέθοδος της Αιμορροϊδοπλαστικής με Laser ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις έξαρσης της αιμορροΐδοπάθειας.

Ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας;

Για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας υπάρχουν συντηρητικές και χειρουργικές μέθοδοι. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή καταπραϋντικής, αναλγητικής, αντικνησμικής και επουλωτικής δράσης.

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει αρκετές χειρουργικές μεθόδους από την κλασσική αιμορροϊδεκτομή έως την μέθοδο με τη χρήση υπερήχων. Πολλοί είναι παρ’ όλα αυτά, οι ασθενείς που υπομένουν την αιμορραγία και τον πόνο, φοβούμενοι ίσως τις επιπλοκές από μία τέτοια επέμβαση.

Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια, οι παλιές τεχνικές, έχουν πια πάψει να χρησιμοποιούνται και την θέση τους έχει πάρει η επαναστατική τεχνική της χρήσης Laser. Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με την χρήση Laser είναι η πιο εξελιγμένη τεχνική από τις λεγόμενες ανώδυνες , η οποία ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές και παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα μηδενίζει τις υποτροπές. Είναι μακράν η ασφαλέστερη θεραπεία ακόμη και σε ασθενείς με προβλήματα πηκτικότητας στο αίμα ή σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή. Η θεραπεία γίνεται χωρίς διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αιμορροϊδοπλαστικής με Laser για τον ασθενή;

Η αιμορροϊδοπλαστική με Laser παρουσιάζει μία σειρά πλεονεκτημάτων για τον ασθενή. Καταρχάς, είναι απλή και σύντομη, καθώς διαρκεί λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά και διενεργείται υπό ελάχιστη αναισθησία ή μέθη, εντελώς ανώδυνη και ασφαλής, όπως επίσης και ελάχιστα επεμβατική. Είναι η μόνη τεχνική που παρεμβαίνει απευθείας στο αιμορροϊδικό πλέγμα, προκαλώντας την οριστική συρρίκνωση του, χωρίς να θίγει ούτε στο ελάχιστο το βλεννογόνο του εντέρου.

Έχει οριστικό αποτέλεσμα χωρίς να αφήνει μετεγχειρητικές ουλές εντός του πρωκτού αφού δεν γίνονται ράμματα, προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες, με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Τελευταίο αλλά όχι υποδεέστερο, είναι το γεγονός ότι το κόστος της θεραπείας είναι συγκριτικά μικρό σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Ο ασθενής απαλλάσσεται από τα επώδυνα ή ενοχλητικά συμπτώματα και μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται απρόσκοπτα, απαλλαγμένος από την ανάγκη λήψης φαρμάκων, προστατεύοντας τον οργανισμό του από τις οποίες παρενέργειες αυτά ενδεχομένως προκαλέσουν.

Η απολίνωση των αιμορροΐδων με laser και η αιμορροϊδοπλαστική με laser είναι οι δύο καινοτόμες, αναίμακτες και ανώδυνες τεχνικές που υπερβαίνουν τα προβλήματα των προηγούμενων μεθόδων προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας.

Πώς αποφασίζετε τη μέθοδο αντιμετώπισης που θα ακολουθήσετε για τον κάθε ασθενή;

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να θεραπευτεί η αιμορροΐδοπάθεια (ανοιχτό χειρουργείο, λαπαροσκοπικό χειρουργείο, laser). Ωστόσο, δεν ταιριάζουν όλες οι μέθοδοι σε όλους τους ασθενείς. Για να αποφασιστεί η σωστή μέθοδος, πρέπει ο γιατρός να έχει εντοπίσει το στάδιο εξέλιξής τους, καθώς η θεραπεία ποικίλει. Αν ο ασθενής βρίσκεται στα πρώτα στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή, η αντιμετώπιση είναι διαφορετική γιατί πρέπει να μειωθεί η ροή του αίματος, ώστε να συρρικνωθούν οι αιμορροΐδες. Σε αυτήν την περίπτωση ο θεράπων ιατρός επιλέγει την μέθοδο που θα ακολουθήσει.

Η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς. Η εξατομίκευση στη θεραπεία βελτιστοποιεί και τα αποτελέσματα. Στη Χειρουργική, δεν συγκρίνουμε μεθόδους θεραπείας διότι δεν είναι προϊόντα. Αυτό που κάνουμε είναι να αντιμετωπίζουμε τον ασθενή ως ξεχωριστό περιστατικό, έτσι ώστε να προτείνουμε και να εφαρμόζουμε τη μέθοδο ή και τις μεθόδους που ταιριάζουν καλύτερα στην περίπτωση του και θα τον θεραπεύσουν. Η Ιατρική είναι απαραίτητο να βασίζεται στην εξατομίκευση.

Τέλος, γιατρέ, τι πρέπει να περιμένει ο ασθενής κατά την αποκατάσταση;

Μετά την αιμορροϊδοπλαστική με Laser δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του. Μετά την επέμβαση το μόνο που πρέπει να προσέξει ο ασθενής είναι η διατροφή του. Αρκετές φυτικές ίνες και υγρά για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας.
Την επόμενη ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες του. Υπό αυτή την έννοια, μην διστάζετε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας, απαλλάσσοντας το σώμα σας από τις προβληματικές αιμορροΐδες. Είναι υπόθεση λίγων μόνο λεπτών, που γίνεται μέσα από μία απλή, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη διαδικασία, η οποία σας εξασφαλίζει οριστική λύση.

Φραγκίσκος Φαφουλάκης, MD, PhD, MSc, Γενικός Χειρουργός – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας