Σήμερα το βράδυ έγινε δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο απόκτησης του 100% των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. από τον Όμιλο Λάτση και μπαίνει σε εφαρμογή η τροποποιητική σύμβαση για το έργο.

Πιο συγκεκριμένα υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά ήταν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Βέβαια η κυβέρνηση δέχτηκε τα βέλη της αντιπολίτευσης για τη νέα κωλοτούμπα αλλά τουλάχιστον είναι χρήσιμη για τον τόπο. Μάλιστα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αποκάλεσε τη συμφωνία «πολιτικό συμβιβασμό και ήττα για το σοσιαλισμό».

Οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων είχαν ως εξής:

Ο Χρήστος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως υπάρχουν και σημεία βελτίωσης της τροποποιητικής σύμβασης. «Δεν υπήρχε τοπογραφικό στη σύμβαση της Ν.Δ. Ο αγοραστής θα κάνει συνολικά έργα υποδομών και κοινής ωφέλειας ύψους 1,5 δισ.», πρόσθεσε.
«Το τίμημα 915 εκατ. ευρώ προβλεπόταν να καταβληθούν τα 300 εκατ. με την υπογραφή και τα υπόλοιπα 45 εκατ. ανά έτος, ενώ με την αναθεώρηση εμείς καταφέραμε να πάρουμε 466 εκατ. σε δύο αντί για έξι χρόνια.
Τα ελάχιστο ποσό επένδυσης για τα επόμενα 15 χρόνια φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ αλλά το 80% εντός της πρώτης 12ετίας».

Ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) ανέφερε πως η επένδυση αφορά όχι μόνο την οικογένεια Λάτση αλλά και διεθνείς εταιρείες από την Κίνα, τα Αραβικά Εμιράτα διαφημίζοντας ως επενδυτική ευκαιρία τη χώρα μας.

Ο Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) είπε πως ξεχνάνε πολύ γρήγορα και άργησαν να προχωρήσουν τη συμφωνία και εστίασε την κριτική του πως θα παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης στην ομιλία του υπενθύμισε το αμαρτωλό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο και απογύμνωσε την κυβερνητική υποκρισία.

Πιο συγκεκριμένα:
Το 2001 έπαυσε τη λειτουργία του το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Δεκαπέντε χρόνια μετά ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που κατήγγειλε. Σήμερα χάνετε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Τώρα αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Ας απαντήσουμε λοιπόν σε μερικά ερωτήματα:
• Έπρεπε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση; Ναι, γιατί θα πληρώναμε και από πάνω αν τη σταματούσαμε.
• Πρέπει να ολοκληρωθούν και οι επόμενες που έχουν δρομολογηθεί; Ναι για τους ίδιους λόγους. Προσέξτε με τον ΔΕΣΦΑ. Κινείστε σε επικίνδυνα νερά και θα υπάρχουν προβλήματα αν χαθεί η επένδυση
• Πρέπει να γίνουν άλλες ιδιωτικοποιήσεις; Όχι λέμε στη Δημοκρατική Ευθύνη. Μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Σιγκαπούρης, της Αυστρίας και της Σουηδίας, τόσων χωρών, ιδιοκτησία στο λαό management σε ιδιώτες. Διαχείριση σωστή και το μέρισα στον ελληνικό λαό.
Ζητάμε 5% μέρισμα τον χρόνο για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και να μειώσουμε τους φόρους. Το κοινωνικό κράτος που το καταντήσατε συσσίτιο όπως της Εκκλησίας. Τους φόρους που στραγγαλίζουν τις θέσεις εργασίας.

 

Λέτε συνέχεια οι αδύναμοι, οι αδύναμοι, οι αδύναμοι και έχετε ξεχάσει τη μεσαία τάξη που δεν μπορεί να πληρώσει τα φροντιστήρια των παιδιών της. Η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί τους νεόπτωχους του μέλλοντος.

Μπορούμε να τις αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις; Όχι με την πολιτική σας. Να το εξηγήσουμε να το καταλάβουν όλοι.

Για να πέσει η ανεργία θέλουμε επενδύσεις 100 δις τα επόμενα 5 χρόνια. Οι επενδύσεις χρειάζονται χρήματα: 3 όλες και όλες οι πηγές.
1. Καταθέσεις: Κανένας δεν σας εμπιστεύεται για να βάλει τα λεφτά του στις Τράπεζες.
2. Τα κόκκινα δάνεια. Εδώ προχωράτε άτολμα, χωρίς σχέδιο, έρμαια των διαθέσεων των ξένων. Και εδώ δεν υπάρχει φως.
3. Άμεσες ξένες επενδύσεις. Αφού δεν πουλιέται τίποτα ιδιωτικώς, θα συνεχίσετε να ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία. Ή θα φέρετε ακόμα χειρότερη καταστροφή, μιζέρια και ανεργία.

 

Ζωή: Χάρισμα το φιλέτο της χώρας, υπόλογοι όσοι ψηφίσουν υπέρ

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στον Real Fm, έκανε λόγο για ενέργεια που ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον και εκθέτει το Ελληνικό Δημόσιο στον κίνδυνο αποζημίωσης του επενδυτή.

Ακόμη, έκανε λόγο για «αφαίρεση ενός πολύτιμου κομματιού της περιουσίας του αντί ευτελέστατου τιμήματος, υποπολλαπλάσιου, καταδήλως, της πραγματικής αξίας».

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ακόμη ότι όσοι βουλευτές ψηφίσουν «ναι», έχουν ευθύνη όχι μόνο πολιτική αλλά και ποινική, «γιατί ζημιώνουν το Δημόσιο χαρίζοντας ένα φιλέτο, αλλά και γιατί εκθέτουν το Δημόσιο σε πάρα πολύ πιθανή υποχρέωση αποζημίωσης του λεγομένου επενδυτή».

 

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ακόμη ότι το Ελληνικό «χαρίζεται σε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό όμιλο χωρίς να πληρούται καμία προϋπόθεση συνταγματική, νομοθετική, περιβαλλοντική και οικονομική», ενώ επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για υποκρισία, αναφορικά με τις δηλώσεις του χθες στη Ν. Υόρκη, στις οποίες ζητούσε μείωση του χρέους.

«Μα, γι’ αυτό το Χρέος ξεπουλά και χαρίζει ολόκληρη τη Δημόσια Περιουσία και γι’ αυτό το Χρέος έχει γονατίσει τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους πολίτες αυτής της χώρας», συμπλήρωσε.