Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η Ολομέλεια πάγωσε τις διαδικασίες με 623 ευρωβουλευτές υπέρ, 107 αποχή και 37 κατά, στη βάση της δυσανάλογης αντίδρασης στο πραξικόπημα και περιγράφει το ενωτικό κλίμα απέναντι στο περιορισμό των δικαιωμάτων της ελευθερίας, το κλείσιμο εφημερίδων και την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

 

Το μήνυμα είναι σαφές προς τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η κλιμάκωση της κρίσης στην ταραχώδη σχέση μεταύ Τουρκίας- Ε.Ε. βρίσκει την Ελλάδα στη δίνη του κυκλώνα.

 

Οι εκβιασμοί του Ερντογάν ένωσαν όλες τις πολιτικές ομάδες 

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε «τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας και σημείωσε ότι «θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως μέλος της Ε.Ε.», επαναφέροντας τη γνωστή θέση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

 

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζάνι Πιτέλα, ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν προσωρινά». Ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» και ότι η πόρτα για την Τουρκία και το λαό της παραμένει ανοικτή, «όχι όμως και αυτή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επί του παρόντος».

 

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ε.Κ., και την Κίτι Πίρι, εισηγήτρια για την Τουρκία, ακύρωσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επειδή «διαφώνησαν με το σχήμα των συναντήσεων».

«Εξαιτίας διαφορών ως προς το σχήμα των συναντήσεων, ο πρόεδρος Σουλτς, σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές Μπροκ και Πίρι, αποφάσισαν να ακυρώσουν την επίσκεψη έως ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφερόταν σε εκείνη την ανακοίνωση του Ε.Κ.