Οι δύο χώρες βρέθηκαν στη δίνη του μνημονιακού κυκλώνα αλλά ακολουθούν εντελώς διαφορετικές πορείες.Η Ελλάδα διανύει το Τρίτο πακέτο διάσωσης ,παλεύει να »κουρέψει» το χρέος της ενώ η Ιρλανδία εξόφλησε το ΔΝΤ και βρίσκεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή της λίστας ανάπτυξης των χωρών παγκοσμίως.  

 

Σύμφωνα με ένα έγγραφο του ESM, δεν εξετάζεται η μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, μια επιλογή που έχει αποκλειστεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης τον Ιούλιο.Το έγγραφο διανεμήθηκε στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Ευρωπαική Επιτροπή, αλλά όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

 

Λειτουργεί υπό το βασικό όρο πως  οι ετήσιες ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ ετησίως, το οποίο το ΔΝΤ έχει κρίνει βιώσιμο. Μέχρι τώρα η συσχέτιση της βιωσιμότητας του χρέους γινόταν με τον λόγο ετήσιου κόστους από το σύνολο αξίας χρέους προς ΑΕΠ.

 

«Αυτό είναι ένα τεχνικό έγγραφο που συντάχθηκε από το προσωπικό, τον Αύγουστο. Εκείνη την εποχή τα θεσμικά όργανα βρίσκονταν σε επίπεδο εργασίας. Το χαρτί δεν απεστάλη στα κράτη μέλη και ποτέ δεν συζητήθηκε στο Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας αυτού», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.

Η ύφεση της χώρας το τρέχον έτος προβλέπεται να είναι πιο ρηχή από το αναμενόμενο, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειάστηκαν λιγότερα χρήματα από τα 25 δισ. ευρώ, που είχαν αρχικά δεσμευτεί γι΄αυτό τον σκοπό.Η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις έκανε λόγο για ύφεση 1,3% το 2015, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας φέτος αναμένεται να είναι μικρότερο του 1% και πέριξ του 0,5%.Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είχε συμπεριληφθεί εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ το 2016.

 

 Αξιωματούχοι αναφέρουν πως όσα περιγράφονται στο έγγραφο αποτελούν βάση για συζητήσεις, ρίχνοντας φως στα θέματα που κυριαρχούν στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται στις αρχές του 2016.

Το έγγραφο του ESM επικεντρώνεται στις επιλογές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους και τα προγράμματα εξόφλησης τόκων στο μέλλον. Αν και αυτό δεν θα μειώσει το ποσό της οφειλής, θα βελτιώσει άμεσα την ικανότητα της Αθήνας να ξεπληρώσει.

 

Keep ….paying

Το έγγραφο προσδιορίζει ιδιαίτερα την περίοδο 2023-2043 ως τις πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα, όταν οι ακαθάριστες εγχώριες ανάγκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να υπερβούν το 15%. Υποδηλώνει πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αποπληρωμές του χρέους θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του ΑΕΠ, ούτως ώστε η χώρα να αποπληρώσει περισσότερο χρέος εάν η οικονομία αποδώσει καλύτερα και λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο εξετάζει το ενδεχόμενο απόσβεσης, τις προγραμματισμένες πληρωμές χρέους στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% την περίοδο 2034-2044. Τυχόν χρέος που θα εκκρεμεί θα χωριστεί στη συνέχεια σε ισόποσες δόσεις, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει το 2044!Μιλάμε για μια ισόβια ποινή πληρωμής από τον ελληνικό λαό που βιώνει μια «ευρωποκρατία» με σύγχρονους κοτζαμπάσηδες.

 

Οι προύχοντες ή προεστοί ή κοτζαμπάσηδες ήταν οι Έλληνες που συνεργάζονταν με τους Τούρκους και ασκούσαν σε τοπικό επίπεδο τη διοίκηση των ραγιάδων. Δεδομένου ότι ο ελληνισμός έμεινε υπόδουλος τέσσερις αιώνες, ήταν πολύ λογικό να υπάρξει συνεργασία με την Υψηλή Πύλη. Όμως πολλοί Κοτζαμπάσηδες δεν ήταν απλά συνεργάτες των Τούρκων, αλλά έγιναν δυνάστες των Ελλήνων. Ντύνονταν με τούρκικες γούνες, φέρονταν σαν Τούρκοι για να τονίζουν την εξουσία τους και έβλεπαν υποτιμητικά τον αγράμματο λαό, που οργισμένος τους αποκαλούσε “Χριστιανούς Τούρκους”, για να τους προσβάλει. Δουλειά τους ήταν να εισπράττουν φόρους και να επιβάλουν την τάξη, με όποιο τρόπο έκριναν σκόπιμο… 

 

 

Η Κέλτικη Τίγρη βρυχάται

Η Ιρλανδία παραμένει σε ξέφρενη πορεία  και αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη  οικονομία του κόσμου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σημειώνοντας αύξηση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου που ξεπέρασε αυτό της Κίνας.

Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας  ότι το ΑΕΠ, ήταν 1,4% υψηλότερη κατά τους τρεις μήνες έως το Σεπτέμβριο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και 7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014.
 

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ξεπέρασε κατά πολύ το υπόλοιπο 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και ξεπέρασε το 6,9% ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης(ΟΟΣΑ) αναμένει επίσης την Ιρλανδία στην κορυφή των charts ανάπτυξης μεταξύ των 34 μελών της το 2016, πριν να ξεπεραστεί από τη Νότια Κορέα και την Τουρκία το 2017.

«Από τα σημερινά στοιχεία είναι και πάλι πολύ ισχυρή και παρέχουν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει πλέον ενσωματωθεί στέρεα,», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Michael Noonan.
Η απότομη επιτάχυνση της ανάπτυξης από την αρχή του 2014 έχει σε μεγάλο βαθμό στηριχθεί από τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

 

Ο Έντα Κένι είναι αρχηγός του κόμματος Fine Gael, το οποίο κυβερνά μαζί με τους Εργατικούς.

Ο δικός τους …Συνασπισμός που έχει εκλογές τον Απρίλιο του 2016, διαχειρίζεται την οικονομική κρίση που κληρονόμησε στον ερχομό στην εξουσία στις αρχές του 2011, λίγους μήνες μετά την Ιρλανδία συμφώνησε σε ένα πρόγραμμα διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η χώρα ολοκλήρωσε το εν λόγω πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του 2013, την τήρηση όλων των στόχων του προϋπολογισμού της στη διαδικασία. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά βγήκε  στις αγορές ομολόγων, και είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει η ίδια με τέτοια χαμηλά επιτόκια που έχει εξοφληθεί ένα μεγάλο κομμάτι των χρεών της προς το ΔΝΤ από την πώληση νέων ομολόγων.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σταθερά κατά τα τελευταία χρόνια, και οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται. Αλλά οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση χάνει έδαφος , γιατί  πολλοί Ιρλανδοί συνεχίζουν να δυσανασχετούν  για ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περικοπή των δαπανών κατά τη διάρκεια του προγράμματος διάσωσης, και ιδίως τις νέες χρεώσεις στην ύδρευση.

 

Επιβάλλεται προσοχή

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η κυβέρνηση  βιάστηκε να χαλαρώσει τα»πορτοφόλια», και κάποιοι ψηφοφόροι φοβούνται την επανάληψη των φαινομένων που χαρακτήρισαν την πρόσφατη οικονομική ιστορία της Ιρλανδίας,τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Κάποιοι από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Ιρλανδίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας Patrick Honohan Διοικητή, προειδοποιούν ότι τα στοιχεία της οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Αυτό  οφείλεται στο οτι η  σχετικά μικρή ,οικονομία της Ιρλανδίας είναι από τις πιο παγκοσμιοποιημένες στη γη, που φιλοξενεί μια ποικιλία των πολυεθνικών εταιρειών που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο της οικονομικής παραγωγής της.

«Η χρήση έκτακτων εσόδων  για τη χρηματοδότηση μόνιμων αυξήσεων στις δαπάνεςσε μια περίοδο έντονης οικονομικής ανάπτυξης έχει ανησυχητική ηχώ των λαθών του παρελθόντος,«προειδοποιεί το Οικονομικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Ιρλανδίας.