Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανέφερε, πως το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια προβλέπει κινητοποίηση έως και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις για τα επόμενα επτά χρόνια και 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, με μόχλευση από το νέο Μηχανισμό Εγγυήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επικεντρώνεται σε εμβληματικά έργα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την έξυπνη κινητικότητα, τη βιώσιμη ενέργεια και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου για να συμβάλει στη γεφύρωση του΄.

Επίσης, η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πάβλοβα σε ανακοίνωση της Τράπεζας χαιρετίζει τη δέσμευση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων να επισπεύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Τράπεζας για την πράσινη μετάβαση της περιοχής στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται, ότι ηΕΤΕπ είναι έτοιμη να εντείνει την υποστήριξή της στην περιοχή για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων.

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πάβλοβα χαιρέτισε τη νέα δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προκλήσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το 2022, η τράπεζα της ΕΕ κλιμάκωσε την τεχνική υποστήριξη, ξεκινώντας οκτώ έργα ενεργειακής απόδοσης στην περιοχή.
Κατά τη Διάσκεψη Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια για τη Διαδικασία του Βερολίνου 2022, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Lilyana Pavlova επιβεβαίωσε τη στήριξη της τράπεζας της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της νέας αποκλειστικής δομής της, EIB Global, η Τράπεζα κλιμακώνει την οικονομική και τεχνική υποστήριξη για να βοηθήσει την περιοχή να προχωρήσει με την Πράσινη Ατζέντα, να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα και να αυξήσει την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Η Αντιπρόεδρος Πάβλοβα τόνισε το ενεργειακό πακέτο για τα Δυτικά Βαλκάνια — που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen — ως σαφή απόδειξη της αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

«Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και η αύξηση της ανθεκτικότητας της περιοχής στην κλιματική αλλαγή θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στους πολίτες. Ως τράπεζα της ΕΕ, η ΕΤΕπ θα σας συνοδεύει σε όλο αυτό το ταξίδι. Στο επίκεντρο αυτών των προσπαθειών θα βάλουμε τον ολοκληρωμένο συνδυασμό δανειοδότησης, ανάμειξης και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Όπως πάντα, θα το κάνουμε αυτό μαζί με τους εταίρους και την προσέγγιση Team Europe για την εφαρμογή του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους εταίρους της Team Europe, η EIB Global εργάζεται ενεργά για την ανάπτυξη μιας σειράς επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή, όπως το αιολικό πάρκο στο Vlašić και το ηλιακό εργοστάσιο στο Obilig. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα αναπτύσσει καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα για την περιοχή για την ενίσχυση της καθαρότερης ενέργειας, της προσαρμογής στο κλίμα και της πράσινης τεχνολογικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

«Συγκεκριμένα, θα συνεργαστούμε μαζί σας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τις σημαντικές δυνατότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην περιοχή. Θα σας βοηθήσουμε να κάνετε πιο αποτελεσματικές επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομές αποθήκευσης. Επιπλέον, μπορείτε να βασιστείτε στην ΕΤΕπ για να διασφαλίσετε ότι η ενεργειακή απόδοση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος όλων των επενδύσεών μας στις μεταφορές, την αστική ανάπτυξη, τη στέγαση, τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα», πρόσθεσε η Αντιπρόεδρος Πάβλοβα.

Το 2022, η EIB Global έχει μέχρι στιγμής χορηγήσει οκτώ τεχνικές επιχορηγήσεις ύψους άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Οικονομικής Ανθεκτικότητας για έργα ενεργειακής απόδοσης στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου κοινωνικής στέγασης στα Τίρανα και ενός συστήματος τηλεθέρμανσης στην Πρίστινα.

Η τράπεζα της ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, την περιφερειακή συνεργασία και τη συνδεσιμότητα, τα οποία αποτελούν την ουσία της Διαδικασίας του Βερολίνου και μεταξύ των δεσμεύσεων που υποστήριξαν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων στη σύνοδο κορυφής.

«Η ταχύτητα και η ακρίβεια με την οποία εφαρμόζετε τις συμφωνίες που επιτύχατε σε αυτή τη σύνοδο κορυφής σήμερα για την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση — και για μεγαλύτερη κινητικότητα για την ενίσχυση της κοινής περιφερειακής σας αγοράς — θα καθορίσουν πόσο γρήγορα μπορούν να προκύψουν οφέλη στους ανθρώπους σας», κατέληξε το Vice. -Πρόεδρος Πάβλοβα.

Η EIB Global έχει επενδύσει 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον ενεργειακό τομέα στα Δυτικά Βαλκάνια από το 2009, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ζωτικής σημασίας υποδομών, στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και σε ένα πιο ασφαλές και ποικιλόμορφο ενεργειακό δίκτυο.

ΠΗΓΗ: ΕΤΕπ

Δημοσιεύτηκε στο pelazkarabo.blogspot.com – επετρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της προέλευσης