Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε και προωθεί ρυθμίσεις, που βοηθούν τις επιχειρήσεις να αντλήσουν χρήματα από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), μέσα από το ΕΣΠΑ κ.λπ.

Σχετικό παράδειγμα αποτελεί η συγκρότηση από την Επιτροπή Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την απλούστευση των διαφόρων διαδικασιών, με σκοπό να βρεθούν λύσεις και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά αυτά ταμεία.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά τη σύστασή της, η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου παρουσίασε τις κυριότερες συστάσεις της για την καλύτερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Ορισμένες, αλλά σημαντικές συστάσεις της ομάδας, είναι οι εξής:

 

– Απλούστεροι τρόποι επιστροφής δαπανών — Για παράδειγμα, οι δικαιούχοι δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να δικαιολογούν κάθε στοιχείο κόστους, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατ’ αποκοπή ποσοστά ή σταθερές τιμές για ορισμένες κατηγορίες δαπανών, όπως τις δαπάνες προσωπικού ή άλλες επαγγελματικές δαπάνες (ασφάλιση, μισθώματα).

 

– Προώθηση της αρχής «μόνον άπαξ» — Τα έγγραφα που υποβάλλονται από τους δικαιούχους θα πρέπει να φυλάσσονται σε ψηφιακή μορφή και δεν χρειάζεται να αναπαράγονται σε κάθε στάδιο της υλοποίησης του έργου.

 

– Προώθηση συνεργειών και προαγωγή βέλτιστων πρακτικών, όπως είναι οι ενιαίες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, που θα μπορούσαν να συνδυάσουν διαφορετικά χρηματοδοτικά κονδύλια της Ε.Ε. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις ΜμΕ να υποβάλουν αίτηση για ένα μόνο επενδυτικό πακέτο και όχι για πολλές προσκλήσεις υποβολής προσφορών.

 

– Εναρμόνιση των απαιτήσεων για τους επιχειρηματίες που λαμβάνουν δάνεια από χρηματοπιστωτικά μέσα τα οποία υποστηρίζονται από τα ΕΔΕΤ όσο το δυνατόν περισσότερο με την πρακτική της αγοράς. Αυτό θα συνεπαγόταν λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις για τις συνήθεις επιχορηγήσεις, όπως λιγότερα απαιτούμενα έγγραφα και συντομότερες περίοδοι τήρησης των εγγράφων.

 

Η Επιτροπή, με βάση τις συστάσεις της ομάδας, πρότεινε επίσης τη διευκόλυνση των συνδυασμών με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που αποτελεί την ατμομηχανή του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ, με μία μόνο δέσμη διαδικασιών για τον αιτούντα αντί χωριστών κανόνων για κάθε Ταμείο.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela