Του Γιάννη Μαρνέλλου

Στη χθεσινή αναμέτρηση Λίβερπουλ-Ντόρτμουντ οι 45.000 Σάξονες φίλαθλοι συγκίνησαν με τη συμπεριφορά τους. Πρώτα με τη σιγή τους ένα λεπτό πριν από το παιχνίδι και έπειτα με το τραγούδι τους σε όλη τη διάρκειά του.

Μαζί με τους 26 αθλητές που αγωνίστηκαν, φρόντισαν να στείλουν το μήνυμα πως το πνεύμα του αληθινού ποδοσφαίρου ζει στους απανταχού λάτρεις του αθλήματος. Οι περισσότεροι καταλαβαίνουν πως είμαστε στην εποχή που στο ποδόσφαιρο «κάνουν κουμάντο» οι πολυεθνικές με τα δισεκατομμύρια, οι μάνατζερ με τα ποσοστά, τα γραφεία νόμιμων και παράνομων στοιχημάτων και οι ομοσπονδίες με τις απάτες και τις εκδουλεύσεις.

 

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα διαψεύστηκε αρχικά από την Μπορούσια. Αφού εκμεταλλεύτηκε την αφέλεια της Λίβερπουλ, μας έδειξε πώς γίνονται οι αληθινές αντεπιθέσεις γράφοντας το 0-2 στο 9′. Παίκτες, προπονητές και οπαδοί της Λίβερπουλ κατάλαβαν ταυτόχρονα πόσο ανώφελο ήταν το προβάδισμα που κέρδισαν στον προηγούμενο αγώνα. Οι Γερμανοί βρέθηκαν κοντά στο 0-3 δύο φορές.

 

Οι παίκτες της Λίβερπουλ όμως, με τη βοήθεια του Κλοπ, ξεπέρασαν το σοκ και στο δεύτερο ημίχρονο ξεδίπλωσαν στην πράξη τις αρετές που υπαγορεύει ο ύμνος της ομάδας τους. Συνέχισαν και δεν τα παράτησαν, μείωσαν στο σκορ, και όταν η τέταρτη καλύτερη επίθεση στην Ευρώπη (πίσω από Ρεάλ, Μπάρτσα, Παρί) τους χτύπησε ξανά με τον Ρόις, δεν πτοήθηκαν. Ο Κλοπ, με τις αλλαγές των Στάριτζ και Άλεν, έδωσε φτερά στην ομάδα του και αμέσως ο Κουτίνιο έκανε το 2-3. Οι παίκτες της Ντόρτμουντ δεν προσπάθησαν να κόψουν την ορμή των αντιπάλων με πεσίματα και θέατρο, αντιθέτως επεδίωξαν το τέταρτο γκολ.

 

Η Λίβερπουλ σπάνια σκοράρει με στημένα. Κι όμως το μοιραίο συνέβη με αυτόν τον τρόπο. Στο 78′ από κόρνερ ο Σακό, που έκανε ευρωπαϊκό ντεμπούτο στο ΟΑΚΑ με την Παρί απέναντι στην ΑΕΚ το 2007, παίρνοντας ασίστ «τακουνιά» απ´ τον Στάριτζ, πέτυχε την ισοφάριση. Το τελικό 4-3 ήρθε απο φάουλ με εξαίσια κομπίνα του Μίλνερ με τον Στάριτζ, που με 3 πάσες εξουδετέρωσαν έξι παίκτες της Ντόρτμουντ, για να κάνει τη φαρμακερή κεφαλιά ο Λόβρεν, που πέρσι αστόχησε στα πέναλτι εναντίον της Μπεσίκτας και κόστισε στη Λίβερπουλ τον αποκλεισμό απο την ίδια διοργάνωση.

 

Όλα τα γκολ του αγώνα μπήκαν με σχέδιο, δεν ήταν θέμα τύχης. Γι΄ αυτό πίστευαν μέχρι το τέλος ότι θα κερδίσουν, ήξεραν πώς να το κάνουν. Το έκαναν πριν από τρεις μήνες. Έχαναν 3-1 από τη Νόριτς, το έκαναν 3-4 και έπειτα 4-5 στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

 

CgCPkNJW4AAYfpK.jpg large

 

Η Λίβερπουλ σε 18 αγώνες εντός έδρας με γερμανικές ομάδες από το 1965 δεν έχει χάσει ποτέ. Μετά την επικράτηση με 4-3, μαζί με τους υπόλοιπους τραγούδησε δακρυσμένος τον ύμνο της ομάδας πλάι στον Σκοτσέζο «θρύλο» Κ. Νταλγκλίς και ο ομότιμος Ουαλός Ίαν Ρας. Ο ίδιος δήλωσε πως τα συναισθήματα που ένιωσε λόγω της νίκης-ανατροπής και της 27ης επετείου των 96 θυμάτων στο Χίλσμπορο, τον έκαναν να τραγουδήσει πρώτη φορά σε γήπεδο έπειτα από 20 χρόνια, όταν και έψαλε για τελευταία φορά τον εθνικό του ύμνο.