Στην συνέντευξη Τύπου του Eurogroup της 24ης Μαΐου , ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε σαν αρνάκι προς την κυβέρνηση και σημείωνε πως υπάρχουν κάποιες νομικές εκκρεμότητες για να κλείσει η αξιολόγηση. Τι εννοούσε ο ποιητής;

Αναφερόταν στην επιστολή που ο ίδιος απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση και ζητούσε την αμνηστία των 3 ξένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ από την κατηγορία για «απιστία». Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Καθημερινή και το προωθεί με ερώτηση και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ προς την Κομισιόν ισχυριζόμενος πως η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη.
Πέρασε από το παράθυρο το γεγονός πως αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα μαζί με τα 15 προαπαιτούμενα που θα ψηφιστούν άμεσα.

Ποιοι είναι
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Ιταλό Π.Μ., τον Ισπανό Π.Ν. και τον Σλοβάκο Ι.Γ., οι οποίοι θήτευσαν ως εμπειρογνώμονες στο Ταμείο και εισηγήθηκαν την παραχώρηση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου στις δύο ανάδοχες εταιρείες «Εurobank Properties» και «Εθνική Πανγαία».
Οι τρεις εμπειρογνώμονες κατηγορούνται για απιστία έναντι της υπηρεσίας τους, καθώς η παραχώρηση και επαναμίσθωση των ακινήτων προκάλεσε, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ζημιά 580 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Το παρασκήνιο
Η εφημερίδα «Καθημερινή» με ρεπορτάζ στο κυριακάτικο φύλλο της, ανέφερε ότι «στο τελευταίο Eurogroup, o επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε έντονη δυσφορία στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δίωξη που αντιμετωπίζουν –με την κατηγορία, μάλιστα, της απιστίας– οι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου».

Η εφημερίδα ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «παρά, όμως, τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσακαλώτου, το θέμα δεν επιλύθηκε, και την ερχόμενη Παρασκευή οι εμπειρογνώμονες καλούνται να καταθέσουν στα δικαστήρια». Εχει σταλεί μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την περασμένη Παρασκευή, επιστολή στα μέλη του Euroworking Group.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι οι τρεις ελεγχόμενοι «κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν εγγύηση από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ και να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα», ενώ ισχυρίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «θα αλλάξει τον νόμο μέσα σε 2-4 εβδομάδες για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας ασυλία στους εμπειρογνώμονές μας». Στο τέλος της επιστολής μάλιστα υπογραμμίζεται ότι το θέμα «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προτεραιότητα», ενώ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έχει σχετικά δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η εξήγηση του υπουργείου
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, δεν συμφωνούν με την εκδοχή που παρουσιάζει η «Καθημερινή» και τα όσα αναφέρει η επιστολή.
Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει στους εταίρους και τους δανειστές της ότι περίπτωση αμνήστευσης των τριών εμπειρογνωμόνων που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι νομικά και πολιτικά αδύνατη. Η συγκεκριμένη υπόθεση άλλωστε αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τις αρχές του 2014, ενώ έχουν ήδη ληφθεί απολογίες από τα εμπλεκόμενα στελέχη της διοίκησης και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι στην ισχύουσα νομοθεσία για το νέο ταμείο για την αποκρατικοποίηση στοιχείων της δημόσιας περιουσίας υπάρχει σαφώς το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των οργάνων και των στελεχών του, πλαίσιο το οποίο γνωρίζουν ήδη τα στελέχη της τρόικας.

Αποσαφηνίζουν δε ότι οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές: Είναι άλλης τάξης ζήτημα το τι θα συμβεί με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχονται για τις ενέργειές τους και διαφορετικό ζήτημα το τι θα προβλέπεται στο νέο Ταμείο.