Η πραγματική οικονομία βρίσκεται στην κατάψυξη αφού διευρύνεται συνεχώς το χρονικό διάστημα πληρωμής του κράτους προς τους ιδιώτες. Αν επιτευχθεί συμφωνία την Κυριακή θα είναι το μάννα εξ ουρανού βασικά για την ψυχολογία της αγοράς.

Μέχρι τότε, σε διαρκές σπιράλ της στάσης πληρωμών από και προς το Δημόσιο, παγιδεύεται η επιχειρηματική τάξη και αν δεν έχουμε σύντομα θετική εξέλιξη από το μέτωπο του Χίλτον τα συσσωρευμένα χρέη θα βουλιάξουν κάθε προσπάθεια εσόδων.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου διμήνου, οι οφειλές προς τις εφορίες έφτασαν στα 2,755 δισ ευρώ έναντι 2,480 δισ ευρώ στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, καταγράφοντας πρωτοφανή αύξηση 1,299 δισ ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Ακόμα κι αν αποδεχθεί κανείς το ότι μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών αφορά στη μη καταβολή φορολογικών προστίμων και όχι στη μη εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων, ο όγκος των ληξιπρόθεσμων είναι τρομακτικός και με αυτούς τους ρυθμούς θα ξεπεράσει λίαν συντόμως τα 90 δισ ευρώ, την ώρα που οι εισπράξεις γίνονται με το ..σταγονόμετρο.

Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο δίμηνο εισπράχθηκαν μόλις 539 εκατ. ευρώ από τις παλιές οφειλές ύψους των 84,154 δισ ευρώ, καθώς και άλλα 262 εκατ. ευρώ από τη νέα γενιά οφειλών.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η περαιτέρω αύξηση των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες. Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν υπάρχει «πάγωμα» πληρωμών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφτασαν στα 5,401 δισ ευρώ από 4,814 δισ ευρώ τον Ιανουάριο και 4,685 δισ ευρώ το Δεκέμβριο του 2015.
Οι πρωταθλητές είναι οι δαπάνες Υγείας και είναι χαρακτηριστικό ότι το «άνοιγμα» του ΕΟΠΥΥ έχουν φτάσει στα 1,815 δισ ευρώ και των νοσοκομείων στα 1,092 δισ ευρώ!

 

Άλλο ένα πεδίο μάχης, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που ναι μεν μειώθηκαν στα 658 εκατ. ευρώ από 706 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, αλλά προσθέτοντας τις απλήρωτες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, τα πράγματα δυσκολεύουν. Το σύνολο των αιτήσεων αντιστοιχεί σε 896 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 676 εκατ. ευρώ είναι σε αναμονή άνω των τριών μηνών. Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου 44 φάκελοι έχουν «κιτρινίσει» με μέσο χρόνο αναμονής πάνω από 3,5 χρόνια!!!!