Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο ITV News, την κατοχή μετοχών στο παρελθόν σε εξωχώρια εταιρία που είχε συσταθεί από τον πατέρα του με αφορμή το παγκόσμιο σκάνδαλο των Panama Papers.

Στη συνέντευξή του, ο Κάμερον είπε ότι αυτός και η σύζυγός του Σαμάνθα είχαν μετοχές στην εταιρία μέχρι και το 2010 όταν τις πούλησαν για περίπου 37.000 ευρώ, τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει από την παγκόσμια κοινή γνώμη και ότι έχει καταβάλλει όλους τους φόρους.

 

«Η Σαμάνθα και εγώ είχαμε έναν κοινό λογαριασμό και είχαμε 5.000 μετοχές στην Blairmore, τις οποίες πουλήσαμε τον Ιανουάριο του 2010 και άξιζαν περίπου 37.000 ευρώ. Έχω πληρώσει τον φόρο εισοδήματος επί των μερισμάτων αλλά υπήρχε κέρδος το οποίο ήταν μικρότερο από το ποσό που επιβάλλεται φόρος κεφαλαιακών κερδών και έτσι δεν πλήρωσα τον τελευταίο «. δήλωσε ο ίδιος ο Κάμερον.

 

Η Downing Street ανάφερε ότι το ζεύγος Κάμερον αγόρασε τις μετοχές τον Απρίλιο του 1997 αντί περίπου 15.500 ευρώ και τις πούλησε τον Ιανουάριο του 2010 για περίπου 39.000 ευρώ.

 

Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο των Panama Papers την προηγούμενη εβδομάδα ο Κάμερον είχε δηλώσει αμέσως ότι δεν διαθέτει καμία μετοχή, ούτε είναι κάτοχος offshore εταιρειών.

 

«Δεν έχω μετοχές. Λαμβάνω τον μισθό του πρωθυπουργού και έχω κάποιες αποταμιεύσεις από τις οποίες παίρνω κάποιους τόκους και έχω και ένα σπίτι » είπε ο ίδιος όταν του τέθηκε το ερώτημα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.» Δεν διαθέτω μετοχές, ούτε offshore κοινοπραξίες ή ταμεία, τίποτα τέτοιο» είχε επιμείνει από την πρώτη στιγμή.

 

Στο μεταξύ όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, το σκάνδαλο των Panama Papers εξαιρεί μέχρι αυτήν την στιγμή τον κύριο πρωταγωνιστή διαχρονικά του παγκόσμιου χρηματωπιστωτικού συστήματος τις ΗΠΑ. Μόνο ελάχιστοι Αμερικανοί περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που έχουν μεταφέρει τα περιουσιακά τους στοιχεία σε φορολογικούς παραδείσους και offshore εταιρείες με την βοήθεια της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonceca.

 

Ο Ντέιβιντ Γκέφεν, μεγιστάνας της μουσικής βιομηχανίας και συνιδρυτής του κινηματογραφικού στούντιο Dreamworks μαζί με τον πασίγνωστο σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ αναφέρεται στα Panama Papers, όπου, όμως, κανένας μεγάλος Αμερικανικός πολιτικός, μεγαλοεπιχειρηματίας ή μεγάλη τράπεζα δεν συνδέεται με το σκάνδαλο.

 

«Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί, αλλά δεν είναι παρά απλοί ιδιώτες» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρίνα Γουόκερ Γκεβάρα, η υποδιευθύντρια του International Consortium of Investigative Journalists που συντόνισε την δημοσιογραφική έρευνα επί των 11,5 εκατομμυρίων αρχείων που διέρρευσαν.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα εξαιρείται του συστήματος offshore. Μάλιστα είναι σημαντικός παίκτης» απαντά η Μαρίνα Γουόκερ Γκεβάρα.