Ένας πολυτελής επετειακός τόμος παρουσιάστηκε σε εκδήλωση για τα 170 χρόνια λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ προγραμματίζονται και διάφορες εκδηλώσεις.

 

Στις 26 Ιουνίου του 1842, στις 8:00, ετέθη ο θεμέλιος λίθος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Την άνοιξη του 1846, τέσσερα χρόνια αργότερα, τοποθετήθηκαν τα πρώτα τηλεσκόπια και αστρονομικά όργανα στο Αστεροσκοπείο, που άρχισε να λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Βούρη. Η γέννηση του Αστεροσκοπείου στο Λόφο των Νυμφών ήταν γεγονός.

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 170 χρόνων λειτουργίας παρουσιάστηκε ο πολυτελής επετειακός τόμος, που αναφέρεται στην προσφορά του Αστεροσκοπείου στην έρευνα και την κοινωνία, σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου. Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου, Κανάρης Τσίγκανος, ανέδειξε το ιστορικό, φωτογραφικό και επιστημονικό υλικό που περιέχεται στις 500 σελίδες του επετειακού τόμου.

 

Το λόγο έλαβαν δύο διακεκριμένοι καλεσμένοι, ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου του Παρισιού Claude Catala και ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Βιέννης Bodo Ziegler, οι οποίοι ανέδειξαν τη σύνδεση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την ίδρυσή του έως και σήμερα, με αυτά τα δύο επιστημονικά ιδρύματα, πρωτοπόρα για την εποχή τους στην επιστήμη της αστρονομίας.

 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι το αρχαιότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας, αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η πορεία του έχει συνδεθεί με κορυφαίους επιστήμονες. Ξεχωρίζει η μορφή του Δημήτριου Αιγινήτη, ο οποίος ήταν ο μακροβιότερος διευθυντής του Αστεροσκοπείου και έμεινε στη θέση αυτή επί 44 ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εισαγωγή του παγκόσμιου χρονομετρικού συστήματος και της ώρας της ανατολικής Ευρώπης και την υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου.

 

Άλλη μία τεράστια προσωπικότητα που διηύθυνε το Αστεροσκοπείο από το 1858 έως το 1884 ήταν ο Γερμανός Ιούλιος Σμιτ, επί των ημερών του οποίου λειτούργησε ο πρώτος πλήρης μετεωρολογικός σταθμός στο Λόφο των Νυμφών. Ο Σμιτ είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον περίφημο τοπογραφικό χάρτη της Σελήνης, στον οποίο αποτυπώνονται με ακρίβεια 30.000 κρατήρες και αναφέρεται μάλιστα στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Γύρω από τη Σελήνη».

 

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει σε έρευνες που γίνονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις εφαρμογές του Διαστήματος και στην αστροφυσική, στη σεισμολογία και την προστασία του περιβάλλοντος και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 170 χρόνια του Αστεροσκοπείου προγραμματίζονται εκδηλώσεις που θα είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό, για τις οποίες μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα www.noa.gr.