Πολυπρόσωπη η ακολουθία της υπουργού Πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη. Η κ. Κονιόρδου πήρε μαζί της πέντε καλλιτεχνικούς διευθυντές, πρώην και νυν, και καμιά δεκαριά υπαλλήλους του υπουργείου. Παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις, συνέδρια, διμερείς επαφές και σε παραστάσεις.

Ο λόγος που ταξίδεψε στη Ρωσία ήταν για να εγκαινιάσει στις 30 Νοεμβρίου μια εικαστική έκθεση με τίτλο «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα». Τα εγκαίνια έγιναν στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται 147 έργα εκατό Ελλήνων δημιουργών. Παρών ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Αλεξάντρ Ζουράβσκι και όχι ο υπουργός.

 

Η Ελληνίδα υπουργός την επομένη πήρε μέρος σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Θέατρο, οικονομία, θεατρική παιδεία» που έγινε στο θέατρο «Αλεξαντρίνσκι» (1/12) και μίλησε με θέμα: «Θέατρο και θεατρική παιδεία στις προκλήσεις του 21ου αιώνα». Σε αυτή την εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Θεάτρου Μπολσόι, του Θεάτρου Αλεξανστρίνσκι, Μεγάλου Ακαδημαϊκού Θεάτρου «Τοβστονόγκοφ» κ.ά.

 

Η κ. Κονιόρδου απηύθυνε χαιρετισμό και στην έναρξη του «5ου Διεθνούς Πολιτιστικού Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης» στο Ερμιτάζ, που είχε θέμα «Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Με την ευκαιρία τόνισε «την ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την προστασία μνημείων σε εμπόλεμες ζώνες». Ανέφερε επίσης ότι παρά την κρίση η Ελλάδα δεν έπαυσε να αγωνίζεται για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και συνεχίζει τις εργασίες για την προστασία και ανάδειξη της υλικής και άυλης κληρονομιάς.

 

Η υπουργός Πολιτισμού στις 2 Δεκεμβρίου παραβρέθηκε μαζί με το διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινό στη δεξίωση που έδωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε μικρό αριθμό καλλιτεχνών και άλλων επισήμων. Ετσι, της δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει το Ρώσο ομόλογό της, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, όπου εκδηλώθηκε η κοινή επιθυμία να συνεχιστούν οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και μετά το πέρας του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016.

 

Τέλος, δόθηκε στο θέατρο Αλεξαντρίνσκι η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος», μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Βαχτάνγκοφ. Στη συζήτηση με θέμα «Το Εθνικό και το Παγκόσμιο στη Σύγχρονη Τέχνη» συμμετείχε η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου.