Το Μουσείο της Ακρόπολης, το μοναδικό ΝΠΔΔ της χώρας που απόψε γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων παραμένοντας ανοικτά για το κοινό μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, είχε φθάσει να υποδέχεται 30.000 επισκέπτες την ημέρα, 2 εκατομμύρια όλο το χρόνο, μας έλεγε με καμάρι ο Πρόεδρός του, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Η πανδημία φρενάρισε την ανοδική πορεία της επισκεψιμότητας, αλλά φέτος επανέρχονται σιγά-σιγά τα νούμερα που καθιστούσαν υπερήφανους όσους λειτουργούν με άψογο τρόπο αυτό το Μουσείο.

Με την ευκαιρία, ας συγκρίνουν τα νούμερα αυτά με την επισκεψιμότητα των άλλων μεγάλων μουσείων της χώρας, όπως του Εθνικού Αρχαιολογικού της Αθήνας που είναι ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, όσοι αντιτίθενται λυσσαλέα κατά του ν/σ για την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.

Ποιόν εξυπηρετεί η παραμονή των μουσείων μας σε μίζερες υπηρεσίες του Δημοσίου, καθηλωμένες σε ένα παρελθόν που δεν αρέσκεται σε καμία προσαρμογή στη νέα εποχή; Βεβαίως όσοι θα βρεθούν στο τιμόνι αυτών των μουσείων πρέπει να έχουν γνώση και ικανότητες να τα διευθύνουν. Δεν πρέπει να είναι βύσματα της εκάστοτε εξουσίας και πολλοί χαρισματικοί άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Παντερμαλή δεν υπάρχουν.