Ενόχλησε τον Σταύρο Μπένο και το ΔΙΑΖΩΜΑ η φράση της μακροσκελούς ανακοίνωσης που εξέδωσε προ ημερών η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (υπαλλήλων) του ΥΠΠΟΑ για τα έργα και τις ημέρες του σωματείου αυτού:

«Πολλά ωραία λόγια για να μας πουν ότι… θέλουν να μασουλήσουν τα ΕΣΠΑ».  Για αυτή τη φράση ο κ. Μπένος μας έστειλε την απαντητική του επιστολή με την οποία όμως επιβεβαιώνει ότι το ΔΙΑΖΩΜΑ υποκαθιστά, αθορύβως είναι η αλήθεια, αλλά σταθερά χρόνο με το χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ο κ. Μπένος θεωρεί ανίκανο να εκπονήσει μελέτες και να τις υλοποιήσει με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας δούμε όμως πώς παρουσιάζει ο ίδιος το έργο του:

«Το ΔΙΑΖΩΜΑ από το ξεκίνημα της λειτουργίας του πήρε δύο καθοριστικές αποφάσεις:

  1. Δεν θα πάρει ποτέ χρήματα από το Κράτος
  2. Δεν θα εμπλακεί ποτέ σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα [ΕΣΠΑ]

Δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ από το Κράτος και την Αυτοδιοίκηση για τους λειτουργικούς πόρους του Σωματείου, ούτε θα πάρουμε ποτέ.

Δεν έχουμε διεκδικήσει ποτέ ούτε 1 ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα [ΕΣΠΑ] για την δραστηριότητα του Σωματείου, ούτε θα το κάνουμε ποτέ. (σ.σ. προσέξτε ότι αναφέρεται σε δραστηριότητα του σωματείου, όχι σε έργα).

Αυτός είναι ο εσωτερικός μας πολιτισμός. ΟΛΕΣ οι εισροές για τα λειτουργικά μας έξοδα και την δραστηριότητα του Σωματείου προέρχονται από τα 650 Τακτικά https://diazoma.gr/GR/Page_002_Taktika-Melh.asp , καθώς και τα 30 Εταιρικά Μέλη μας https://www.diazoma.gr/GR/Page_15-04.asp που αποτελούν τον ανθό της επιχειρηματικότητας της χώρας μας.

ΟΛΕΣ οι εισροές του Σωματείου μας είναι στο ΦΩΣ – στην ιστοσελίδα μας https://www.diazoma.gr.

Από εκεί άλλωστε, διαστρεβλώνοντας κατάφορα την αλήθεια, άντλησαν οι συντάκτες της σχετικής Ανακοίνωσης, το παρακάτω απόσπασμα:

«Μια ματιά στον οικονομικό του απολογισμό δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών που δέχεται το ΔΙΑΖΩΜΑ κατευθύνεται στην στήριξη της δικής του λειτουργίας και των δράσεων προβολής του και ένα μικρό μόνο ποσοστό στα μνημεία. Δεν τα λέμε εμείς, αλλά ο ισολογισμός που δημοσιοποίησε το ίδιο το ΔΙΑΖΩΜΑ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 01/9/2008 ΕΩΣ 31/12/2016
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ 1.532.923,51
ΕΞΟΔΑ 1.479.053, τα οποία αναλύονται ως εξής:
ΠΑΓΙΑ 10.000
ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 183.399
ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ 529.000
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ 65.650
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ 44.664
ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 27.968
ΕΞΟΔΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ 246.000
ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 50.000
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ 217.000»

Ο οικονομικός αυτός απολογισμός που παραθέτουν είναι τα λειτουργικά έσοδα και έξοδα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και όχι οι επενδυτικοί πόροι για τα ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ. Επαναλαμβάνουμε ότι ΟΛΑ τα έσοδα ύψους 1.479.053 ευρώ για τα 8 χρόνια λειτουργίας του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των Μελών του (Τακτικών και Εταιρικών). Μάλιστα, κάθε μήνα αναρτάται ο μηνιαίος απολογισμός του Σωματείου https://diazoma.gr/GR/Oikonomika-Stoixeia.asp

Ας μιλήσουμε τώρα για τους επενδυτικούς πόρους του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Στην Ανακοίνωση υπάρχει πλήρης αποσιώπηση ότι με καταλύτη το ΔΙΑΖΩΜΑ συνενώθηκαν ΟΛΕΣ οι δυνάμεις της χώρας μας (Πολίτες, Πόλεις, Περιφέρειες, Ιδρύματα, Σύλλογοι, Επιχειρήσεις) σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να επιτύχουμε το αυτονόητο: να προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να οικοδομήσουμε ένα ρωμαλέο πρόγραμμα αποκατάστασης των ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ της χώρας μας, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό και επιτελικό ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού, που σχεδιάζει και υλοποιεί όλα τα προγράμματα για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της χώρας.

42.517.867,17 έχουν εισρεύσει στο Υπουργείο Πολιτισμού από 5 διαφορετικές πύλες χρηματοδότησης όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Τα χρήματα αυτά αξιοποιήθηκαν για γεωφυσικές έρευνες, ανασκαφές και κυρίως μελέτες αποκατάστασης αρχαίων θεάτρων όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού με τις ώριμες και εξαιρετικής ποιότητας μελέτες που ανατίθενται από το ΔΙΑΖΩΜΑ, επιβλέπονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και εγκρίνονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), διασφαλίζει την πρόσβασή του στο ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν, έχοντας εγκεκριμένες μελέτες το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να διεκδικεί χρήματα από το ΕΣΠΑ, τα οποία διατίθενται ΜΟΝΟ για εργασίες αποκατάστασης των Μνημείων.

Αυτή η διαδικασία είναι για εμάς ένας ΥΜΝΟΣ στις ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ. Ιδιαίτερα τώρα, στην νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι συνέργειες είναι ΟΡΟΣ και ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για τον σχεδιασμό ολιστικών προγραμμάτων (Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαιολογικά Πάρκα) που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της χώρας αφού θα αναδείξουν νέους τουριστικούς προορισμούς.

Στα Προγράμματα αυτά μάλιστα είναι απαραίτητη, μέσα από τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ, η συμμετοχή και η συμβολή όλου του παραγωγικού δυναμικού του κάθε τόπου (αγρότες, ξενοδόχοι, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, γαστρονομία, λαϊκός πολιτισμός, σύγχρονη δημιουργία ). Ήδη με τις συνέργειες που έχει αναπτύξει το ΔΙΑΖΩΜΑ με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφέρειες, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) τα παρακάτω Προγράμματα και Αρχαία Θέατρα προϋπολογισμού 18.991.400.

Αυτοί είμαστε, αυτά κάνουμε με απόλυτη πίστη, προσήλωση και διαφάνεια.
Όλοι μας είμαστε και νιώθουμε εθελοντές.
Μας φλογίζει η αγάπη μας για τα Αρχαία Θέατρα, τα Μνημεία και την χώρα μας.
Μας πληγώνει η βαθειά τους απομόνωση από την καθημερινότητά μας και την ανάπτυξη της χώρας.
ΝΑΙ διεκδικούμε να ονειρευόμαστε, να προτείνουμε και να συμβάλουμε στην κοινωνικοποίησή τους.
Θέλουμε τα ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΝΑΙ νιώθουμε πολίτες που δεν κοιτάμε τί κάνει το Κράτος για εμάς, αλλά τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για το Κράτος και την πατρίδα μας».

Ο κ. Μπένος τον τελευταίο καιρό περιοδεύει σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας, προκαλεί συσκέψεις με τοπικούς παράγοντες προκειμένου να τους πείσει για την ένταξη διαφόρων έργων στο ΕΣΠΑ,  κάτι που όφειλε να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι, θέτει εκείνος και το σωματείο του τις προτεραιότητες που έπρεπε να καθορίζονται από την πολιτεία με τα συντεταγμένα όργανα της.

Επίσης, εκμεταλλευόμενος την σταδιακή αποψίλωση των μηχανικών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία αναθέτει ο ίδιος σε δικούς του μηχανικούς τις μελέτες για τις αναστηλώσεις μνημείων, ενώ το Υπουργείο ακολουθεί άλλη πιο διαφανή διαδικασία. Προκηρύσσει διαγωνισμό για να αναθέσει μια μελέτη και επιλέγει με βάση την εμπειρία των υποψηφίων σε ανάλογα έργα λαμβάνοντας υπόψη και τις προσφορές.

Αν, λοιπόν, η μελέτη που έχει αναθέσει το ΔΙΑΖΩΜΑ  είναι καλή, έχει καλώς, αν όχι υποχρεούται  η αρχαιολογική υπηρεσία να την εφαρμόσει αφού προηγουμένως έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ. Λέγεται πάντως πως σε κάποιες περιπτώσεις, οι τοπικοί Εφοροι Αρχαιοτήτων «τραβούν τα μαλλιά τους», καθώς υπάρχουν μελέτες που δεν είναι εφαρμόσιμες.

Από την άλλη πλευρά, στο παρελθόν έχουν ζητήσει τη βοήθεια του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Δήμαρχοι, όπως και Εφοροι Αρχαιοτήτων  για να προχωρήσουν ένα έργο. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναγνωρίσει κανείς πως ο εξαιρετικά δραστήριος πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ έχει πείσει, ιδίως την παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, ότι βοηθάει το «ανίκανο»(;) Δημόσιο να απορροφήσει περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, κυρίως τώρα που ύπνος βαθύς επικρατεί στους πάνω ορόφους του υπουργείου, ενώ θα έπρεπε να τρέχουν νυχθημερόν για την ένταξη έργων πολιτισμού στο  ΕΣΠΑ.