Η αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη ανέπτυξε το σχέδιο επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί.

Εξήγησε πως ο Τούρκος τοποτηρητής στα νησιά είναι ο αστυνομικός σύνδεσμος που θα βρίσκεται στη Μόρια της Μυτιλήνης, θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα βοηθά στην επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της γείτονας χώρας και θα μεταφέρει τα αριθμητικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς για διευθέτηση.

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου από τους 400 μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, πέρασαν από τους Κήπους του Έβρου 348 άτομα, αφού οι υπόλοιποι δεν είχαν ταυτοποιηθεί σωστά. Πιο συγκεκριμένα, άλλα στοιχεία είχαν οι ελληνικές αρχές και άλλα οι τουρκικές, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω.

Πώς καταγράφονται οι μετανάστες
Το σημαντικότερο κομμάτι είναι η ταυτοποίηση της υπηκοότητας και ο διαχωρισμός των μεταναστών σε απελάσιμους, μη απελάσιμους και σε αυτούς που έχουν προσφυγικό προφίλ. Λαμβάνονται ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα μέσω του συστήματος Eurodac, που είναι μια βάση δεδομένων του Δουβλίνου ΙΙ για άσυλο. Στη συνέχεια εφοδιάζονται με τα κατάλληλα έγγραφα ανάλογα με την περίπτωση,
Οι πρόσφυγες παίρνουν ένα χαρτί διοικητικής απέλασης με αναστολή έξι μηνών και οι υπόλοιποι παίρνουν χαρτί αποχώρησης εντός 30 ημερών. Οι οικονομικοί μετανάστες από Πακιστάν, Μπανγκλαντές παίρνουν χαρτί διοικητικής απέλασης με κράτηση και οδηγούνται στα προς αναχώρηση κέντρα. Η Ελληνική Αστυνομία ψάχνει νέους χώρους για να κρατούνται έγκλειστοι και φρουρούμενοι.

Η νέα συμφωνία
Για τη Fast track προώθηση που έχει συμφωνηθεί, το κράτος-μέλος που ζητά επανεισδοχή από άλλη χώρα πρέπει να υποβάλει το αίτημα εντός 48 ωρών αντί μιας βδομάδας που ίσχυε μέχρι τώρα. Η Τουρκία θα υποχρεούται να απαντήσει σε 48 ώρες, αντί ακόμα και μηνών που ίσχυε. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Λέσβο για να δούμε την ανταπόκριση της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα έχουν σεβαστεί την κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών στις Βρυξέλλες και διατηρούν το διάστημα απάντησης σε μια εβδομάδα.

Εκτός από τους Σύρους, οι υπήκοοι από Ιράκ ή Αφγανιστάν μπορούν να έχουν διεθνή προστασία ως πρόσφυγες, αν καταθέσουν αίτηση ασύλου στις ελληνικές αρχές. Το πρόβλημα με τους μετανάστες είναι πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πολλές φορές ταξιδιωτικά έγγραφα και δηλώνουν διαφορετικά στοιχεία στις υπηρεσίες των δύο χωρών.