Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ήταν το καυτό θέμα που κυριάρχησε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Οι κ. Δραγασάκης, Σταθάκης και Τσακαλώτος παρουσίασαν την αντιπρόταση της κυβέρνησης στο ζήτημα της ένταξης και των «κόκκινων» στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων, στο πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα πώλησής τους σε funds.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαιρεθούν όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά με εγγύηση την πρώτη κατοικία. Επιπλέον, θα αντιπροτείνει στους δανειστές να εξαιρεθούν τα πολύ μικρά καταναλωτικά δάνεια, όπως και τα πολύ μικρά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως, οι τραπεζίτες θεωρούν ότι το άνοιγμα του θεσμικού πλαισίου πώλησης και σε αυτές τις κατηγορίες «κόκκινων» δανείων θα λειτουργήσει κυρίως πιεστικά προς ένα σημαντικό μέρος δανειοληπτών που διαθέτουν εισόδημα και περιουσία, αλλά δεν πληρώνουν.

Ωστόσο, στη γενική εκτίμηση των συνθηκών της οικονομίας υπήρξε σύμπνοια απόψεων, κυρίως  στο βασικό ζήτημα ότι σήμερα καμία τράπεζα δεν θα ήθελε να προχωρήσει στην πώληση «κόκκινων» δανείων, γιατί οι τιμές που προσφέρουν οι ξένοι είναι εξευτελιστικές… ενώ δεν ενδιαφέρονται για αγορές «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε συνοικίες της Αττικής.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις όποιες αναταράξεις των διεθνών αγορών. Παράλληλα, αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και των αρμόδιων υπουργείων.

 

Η Επιτροπή αυτή θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συμβολή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς.