Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τον πήχυ της διαπραγμάτευσης από το επίπεδο των υπουργών και των αριθμών, στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Παίζει τα ρέστα του και είναι έτοιμος να θυσιάσει νέα «Ιφιγένεια», όπως έκανε και πέρυσι το καλοκαίρι.

6 Ιουλίου 2015 ημέρα παραίτησης του Γιάνη Βαρουφάκη και αντικατάσταση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τη Μεγάλη Τετάρτη τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έκανε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης, πλαισιωμένος από το γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου και το διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο. Θα γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές με άλλους πρωταγωνιστές;

 

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης έχουν πιο σκληρή γραμμή: «συμφωνία ή εκλογές». Το σκεπτικό είναι να περάσουμε από την αριστερή στη δεξιά παρένθεση. Η διαφωνία με το ΔΝΤ, η λεγόμενη καυτή πατάτα να πέσει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θεωρούν πως δεν θα αντέξει για πολύ. Η δεύτερη φορά Αριστερά δεν θέλει να χρεωθεί τη μείωση μισθών και απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Η κλεψύδρα τελειώνει την 9η Μαΐου με το έκτακτο Eurogroup και οι υποχρεώσεις της χώρας τρέχουν με ορόσημο την 20ή Ιουλίου που ξεκινά ο Γολγοθάς καταβολών προς ΕΚΤ και ΔΝΤ, συν τα πάγια έξοδα για μισθούς και συντάξεις.

 

.

 

Αν δεν βρεθεί λύση η πιθανή ημερομηνία των εκλογών τοποθετείται στις 12 ή 19 Ιουνίου. Να σημειωθεί πως δεν μπορεί να επικαλεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ εθνικό λόγο, γιατί δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Συνεπώς θα παραιτηθεί η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες. 

 

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός με έπαθλο την εξουσία και την πολιτική του παρακαταθήκη.