Το νομοσχέδιο που απλοποιεί την σύσταση επιχειρήσεων με την γενικευμένη χρήση της τεχνολογίας έγινε δεκτό επί της αρχής με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή.

 

«Η κυβέρνηση επί θεμάτων επενδύσεων θα κινηθεί αποφασιστικά, με διαφάνεια και με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις για την αποκατάσταση του επιχειρείν στη χώρα σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων.

 

Ο νέος υπουργός Οικονομίας, προηγουμένως από το βήμα, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς αυτό το νομοθέτημα θα συμβάλει στην προσέλκυση των επενδύσεων και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Μάλιστα, παρότρυνε τα κόμματα να συνομολογήσουν στην ανάγκη η διαπραγμάτευση να γίνεται στο όνομα του ελληνικού λαού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ως Έλλην του εξωτερικού που επιστρέφει στην πατρίδα του, όταν απευθύνομαι στη διεθνή κοινότητα και διαπραγματεύομαι θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, όπως η διευθέτηση του χρέους, θέλω να μιλώ εξ’ ονόματος του ελληνικού λαού, γι’ αυτό επιζητώ τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή».

 

Το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, την άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», το οποίο- μεταξύ άλλων ρυθμίσεων- προβλέπει την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ψήφισαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

 

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, σημείωσε πως, παρ’ όλες τις παραινέσεις του, ο υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί στα ζητήματα που του έθεσε η Βουλή και επικεντρώνονται σε δύο κυρίως σημεία:

-στη μη δημοσίευση όλων των κατ’ ανάθεση συναφθεισών συμβάσεων του Δημοσίου για εκτέλεση δημοσίων έργων για προμήθεια αγαθών και παροχή υπηρεσιών

-στη μη διαβεβαίωση ότι διατηρείται το μέτρο γεωγραφικού εντοπισμού(GPS) σε όλα τα βυτιοφόρα, ώστε να πατάσσεται το λαθρεμπόριο.

 

Ως προς το πρώτο ζήτημα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε στον κ. Παπαδημητρίου πως οι συμβάσεις δεν αναρτώνται στο σύστημα της Διαφάνειας, όχι γιατί υπάρχει κενό νόμου (όπως υποστήριξε ο υπουργός), αλλά διότι η κυβέρνηση δεν εξέδωσε την κοινή υπουργική απόφαση που υπαγορεύει την ανάρτησή αυτών των συμβάσεων στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων, μέτρο θεσμοθετημένο από το 2010.

 

«Έχετε, επίσης, την ηθική υποχρέωση να διαλύσετε μία πλάνη κυρίαρχη σε όλη τη συζήτηση και να πείσετε ότι είστε πολέμιος του λαθρεμπορίου, δεσμευόμενος για τη λειτουργία σε κάθε βυτιοφόρο του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού, όπως και να αναλάβετε την ευθύνη υλοποίησης του μέτρου», πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε να αποσυρθούν από το νομοσχέδιο οι διατάξεις που δεν έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επέμεινε να αποσυρθεί και το άρθρο για τις δημόσιες συμβάσεις. Επίσης, ο Γιώργος Αμυράς, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, ζήτησε να τροποποιηθούν τα άρθρα για την ανάρτηση των δημόσιων συμβάσεων.

 

«Το νομοσχέδιο συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση» απάντησε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε σκοπιμότητα εκ μέρους του υπουργείου για εξυπηρέτηση συμφερόντων, όπως ισχυρίστηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, με αιχμή το άρθρο 19. «Λειτουργούμε πέρα από συμφέροντα και σκοπιμότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου

 

Τα πυρά της αντιπολίτευσης 

«Η κυβέρνηση σέρνεται να νομοθετήσει κάποιες ρυθμίσεις, που εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που όμως, δεν ξέρει πώς να τις εφαρμόσει, αφού πρόσφατα, κυρίως λόγω των ιδεοληψιών της, τις απέρριπτε γιατί δεν τις πίστευε», επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

 

«Η κυβέρνηση νομοθετεί όσα θέλουν οι δανειστές», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Σαχινίδης και πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα στις γειτονικές χώρες συστήνονται νέες εταιρείες. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει την κοινή στρατηγική της ΕΕ του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

 

Ο Μάριος Γεωργιάδης, ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, έκανε λόγο για σκόρπιες διατάξεις διαφόρων υπουργείων, που δήθεν έρχονται ως ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

 

 Σε θετική κατεύθυνση που διευκολύνει τις επιχειρήσεις στάθηκε και ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ.

 

Αναστασία Γκαρά(ΣΥΡΙΖΑ):Καινοτομίες που θα αλλάξουν τα πάντα

Κατά την εισήγηση της, κατακεραυνώνοντας την επίπλαστη ανάπτυξη που προωθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, που βασίστηκε κυρίως στις πελατειακές σχέσεις, στη διαπλοκή, στην επικράτηση των ¨λίγων» και στα δανεικά, αναφέρθηκε στη δίκαιη ανάπτυξη στην οποία στοχεύει η Κυβέρνηση, η οποία ενισχύει την επιχειρηματικότητα, τον σεβασμό στην εργασία και στην ποιότητα προϊόντος, μία ανάπτυξη που δε θα έχει αποκλεισμούς και τα οφέλη θα μοιράζονται στο σύνολο της κοινωνίας, θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά, θα ενισχύει την παραγωγή, την κυκλική οικονομία, την εξωστρέφεια και θα σέβεται το περιβάλλον.

 

Το προφίλ μιας νεοσύστατης επιχείρησης

Στη συνέχεια υπερασπίστηκε τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, εστιάζοντας στο γεγονός στην καινοτομική θεσμοθέτηση των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Μιας Στάσης με τις οποίες πραγματοποιείται σημαντική μείωση του κόστους και του χρόνου για τη σύσταση μιας εταιρείας, στη δωρεάν σύσταση εταιριών για το πρώτο έτος εφαρμογής αλλά και στη μείωση του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους, στην άμεση λήψη ΑΦΜ και κλειδάριθμου στο Taxis-net, στην αυτόματη εγγραφή στον οικείο οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης, στην κατάργηση της φορολογική ενημερότητας και της υποχρεωτικότητας του συμβολαιογραφικού εγγράφου.