Mε την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, με επίκεντρο το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο.

Πρώτος θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο εκλογικός εταίρος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, την Τρίτη. Ακολουθεί την Πέμπτη το «κυρίως πιάτο», με το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Παρασκευή, το επιδόρπιο με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Το ραντεβού με τον Βασίλη Λεβέντη κλείστηκε τηλεφωνικά, όπως αποκάλυψε ο ίδιος: «Κατευθυνόμενος στο Ηράκλειο και στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά με πήραν τηλέφωνο από το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να συναντηθούμε με τον Αλέξη Τσίπρα».

«Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τον εκλογικό νόμο αν δεν είναι απλή αναλογική χωρίς να υπάρχει –σε καμία περίπτωση– μπόνους εδρών». Ο εκπρόσωπος Τύπου Ιωάννης Καλιάνος πρόσθεσε «χωρίς κανένα σπάσιμο περιφερειών και με διατήρηση του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Μόνο έτσι ευνοούνται οι κυβερνήσεις συνεργασιών, κάτι το οποίο ζητά και το σύνολο των πολιτών σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας».

 

Χάσμα γενεών

Όπως φάνηκε και στο δείπνο της Ακρόπολης, υπάρχει μια απόσταση μεταξύ κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση και ο πρόεδρος της Ν.Δ. τη συζητάει μόνο για το Σύνταγμα.
«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη Ν.Δ. την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

 

Μένιο ζεις, εσύ μας οδηγείς
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή έχουν αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο. Ζωντανεύουν οι εφιάλτες του 1989, όπου ο αείμνηστος Μένιος Κουτσόγιωργας έφτιαξε έναν εκλογικό νόμο-πρόκληση, όπου για να γίνεις πρωθυπουργός έπρεπε να περάσεις από σαράντα κύματα. Τότε η Ν.Δ., στις τρίτες εκλογές με ποσοστό 47%, είχε μόνο 150 έδρες και κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με την ψήφο του Θεοδώρου Κατσίκη.

«Ο σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να κόψει το πλειοψηφικό ρεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη» σημειώνουν από τη Συγγρού. «Αυτή είναι η πρεμούρα του και έτσι προέκυψε ο ξαφνικός έρωτας με την απλή αναλογική».

Στο μεταξύ, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε ήδη την αντίθεσή του με το σύστημα της απλής αναλογικής. «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να διαλυθεί. Τα όριο του 3% πρέπει να παραμείνει. Δεν πρέπει η Βουλή να γεμίσει με κόμματα διαμαρτυρίας του 1%» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ από την άλλη πλευρά θεωρεί πως πρέπει να φύγει το όριο του 3% και δεν αποδέχεται το ενδεχόμενο σπασίματος των μεγάλων περιφερειών. 

Η αναλογικότητα του συστήματος φτιάχνει δύο βασικά σενάρια διακυβέρνησης:

– Ισχυρή κυβέρνηση με τη συμμετοχή των δύο πρώτων κομμάτων.

– Συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ. με το τρίτο ή το τέταρτο κόμμα.

Το πρόβλημα είναι πως αν η Χρυσή Αυγή αυξήσει τα ποσοστά της και σκαρφαλώσει σε διψήφιο νούμερο, ο μόνος δρόμος που μένει είναι η κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων.

Το όριο εισόδου στη Βουλή θα παίξει σημαντικό ρόλο και προβλέπω ο ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε ελαφρά μείωση στο 2,5%, αφού η πολυκομματική σύνθεση του Κοινοβουλίου και η κατάργηση του μπόνους δεν βοηθά τη Ν.Δ. ενώ εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του εταίρου Πάνου.