Με την κοινή βούληση όλων των συμμετεχουσών χωρών για την αναβάθμιση και θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας σε ετήσιο φόρουμ διαλόγου αλλά και της διεύρυνσής της στα αραβικά κράτη του Κόλπου, ολοκληρώθηκε σήμερα στη Ρόδο η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, την οποία χαιρέτισαν όλοι οι ομόλογοί του, τόσο με τις δηλώσεις τους όσο και στο πλαίσιο των εργασιών με τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν για πρακτικές δράσεις, τις οποίες ανέλαβαν να προετοιμάσουν οι συμμετέχουσες χώρες για τον επόμενο χρόνο.

 

Συνολικά, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, ελήφθησαν έξι αποφάσεις για συγκεκριμένες κοινές δράσεις, όπως η συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης για θέματα «πράσινης» τεχνολογίας, ενώ στην Αίγυπτο -και ειδικότερα στην Αλεξάνδρεια- αποφασίστηκε να στηριχθεί Φεστιβάλ Κινηματογράφου με θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο.

 

Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σχετικά με την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είπε πως «η Σλοβακική Προεδρία είναι μία προεδρία φιλική προς τις ευρωπαϊκές χώρες». «Θα έλεγα», προσέθεσε, «ότι η Σλοβακία συντάχθηκε μαζί μας, όπως και μία σειρά χωρών, στο να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε διακρατικές σχέσεις, σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί τους χωρίς τα στοιχεία της επέμβασης, της παρέμβασης και της διδασκαλίας. Είμαι ευτυχής που μετά από είκοσι μήνες ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν είμαι πια μόνος μου σε αυτήν την αντίληψη».

 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου-Παλαιστίνης.

 

Οι 11 συμμετέχουσες χώρες της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα (Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ιταλία, Λίβανος, Λιβύη, Σλοβακία, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναγνωρίζουν την ανάγκη για ενίσχυση του εποικοδομητικού διαλόγου, συνεχή συνεργασία και συγχρονισμό ανάμεσα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Πολιτικής Ευρωπαϊκής Γειτονίας (ΕΝΡ) και της Ένωσης για τη Μεσόγειο σε ζητήματα όπως η ασφάλεια των συνόρων, η εμπορία ανθρώπων, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια νερού και τροφίμων, η ενέργεια και το κλίμα, η διασυνδεσιμότητα, η υποδομή και η διαχείριση καταστροφών.