Ταυτόχρονα με τη μάχη των επιστολών με την Ε.Ε. για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών, σήμερα συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση των ιδιωτικών σταθμών που ζητούν να κηρυχθεί ο νόμος Παππά άκυρος.

Βασικό θέμα υπάρχει για τον αριθμό των 4 αδειών και τον ακρωτηριασμό του ΕΣΡ σε μια δίκη που κράτησε από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Οι δικηγόροι τους θεωρούν αυθαίρετο το νούμερο, ενώ τεχνολογικά υποστηρίζονται μέχρι 16 στο φάσμα εκπομπής. Ο νόμος προσκρούει στο Σύνταγμα, το Κοινοτικό Δίκαιο και αποβάλλει τη μόνη ανεξάρτητη αρχή, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που έχει ισχυρή εξουσία που σε κάποια σημεία ξεπερνά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η απόφαση αναμένεται να βγει μέχρι το τέλος του μήνα, γιατί η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Από τις έντεκα αιτήσεις θα προκριθούν στην τελική ευθεία στις 14 Iουλίου και η δημοπράτηση θα γίνει μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Πέρα από τους επτά ιδιωτικούς σταθμούς, ξεχωρίζει η alter ego του Βαγγέλη Μαρινάκη και η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη.

 

Η Ν.Δ. ανεβάζει τους τόνους στη Βουλή μιλώντας για «αυταρχισμό στην ενημέρωση και μείζον θέμα δημοκρατίας».

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε πως «οι κυβερνώντες νιώθουν αλλεργία στις ανεξάρτητες αρχές, φτιάχνουν νέα διαπλοκή».

Η Ένωση Κεντρώων -διά του εκπροσώπου Γιάννη Καλλιάνου- «επιμένει στους σκληρούς κανόνες διαφάνειας, τη σωστή λειτουργία του ΕΡΣ ώστε να αποκλειστούν ύποπτα πρόσωπα».

 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε «νέο φιάσκο για την κυβέρνηση» και πέρα από τη επιστολή του επιτρόπου Oettinger, με την οποία κατηγορεί την ελληνική πλευρά για σωρεία παρατυπιών, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: Τι έγινε με εκείνη την περίφημη έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας; Θάφτηκε ως διάτρητη, ως μη εξυπηρετούσα τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, ως μη χρήσιμη πια, αφού έπαιξε το ρόλο της στο στημένο θέατρο στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου ή κάτι άλλο;