H προσφυγική κρίση έχει και «παράπλευρες» απώλειες, αφού πάνω από 10.000 παιδιά αγνοούνται και η χώρα μας βάζει  μια τάξη ώστε να ελεγχθεί η ταυτοποίηση των παιδιών.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 1982/2016 του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ρυθμίζεται η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας ασυνόδευτων ανηλίκων που αιτούνται τη χορήγηση διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.

Από την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, στις 7.6.2013, έχει σε αρκετές περιπτώσεις ανακύψει ζήτημα προσδιορισμού της ηλικίας ανηλίκων που προσέρχονται σ΄ αυτήν. Με δεδομένο ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αιτούντες διεθνή προστασία δεν προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα και την ηλικία τους, ο προσδιορισμός της τελευταίας καθίστατο ιδιαίτερα δυσχερής, όταν από τις δηλώσεις τους δημιουργείτο αμφιβολία. Επιπλέον, η διαπίστωση της ηλικίας των αιτούντων διεθνή προστασία και ειδικότερα της πιθανής ανηλικότητάς τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς με αυτήν συνδέονται πρόσθετες διαδικαστικές εγγυήσεις προς όφελος του αιτούντος (ανάγκη για διορισμό επιτρόπου, στέγαση κ.ά.).

Με την παραπάνω ΚΥΑ θα είναι δυνατή η παραπομπή του αιτούντος σε αρμόδια δομή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στην οποία απασχολείται παιδίατρος, ψυχολόγος και λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία. Για τον προσδιορισμό της ανηλικότητας λαμβάνονται υπόψη μακροσκοπικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, φωνή κ.λπ.) και αξιολόγηση από τον ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία ασύλου, με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον του αιτούντος, εφόσον δε η αμφιβολία δεν αίρεται, ο αιτών θα θεωρείται ανήλικος.