Αναστάτωση προκάλεσε στη δημόσια διοίκηση η αποκάλυψη πως υπάρχουν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστά πτυχία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να αποπέμψει περίπου 2.500 εργαζoμένους του Δημοσίου οι οποίοι εμφανίζονται με πλαστά πτυχία κυρίως από περιφερειακά ΤΕΕ ή να τους νομιμοποιήσει οργανώνοντας εκ νέου εξετάσεις γι΄ αυτούς.

Αν η κυβέρνηση, ωστόσο, επιλέξει το δεύτερο «δρόμο», θα έρθει σε σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα την παραπομπή στα δικαστήρια όλων αυτών που έχουν διαπράξει κάποια απάτη στον τομέα της εκπαίδευσης.

«Είναι δυνατόν κάτοχοι παράνομων και πλαστών τίτλων σπουδών να μένουν στη θέση τους και το πρόβλημα να κρύβεται κάτω από το χαλί με μια διαδικασία εξετάσεων, που δήθεν θα πιστοποιεί τις γνώσεις τους; Είναι δυνατόν οι ένοχοι απάτης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ποινικού νόμου να εξαγνίζονται, επειδή θα επανεξεταστούν από επιτροπή του Δημοσίου;» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.

Μάλιστα, το θέμα των παράτυπων τίτλων σπουδών είχε καταγγείλει πριν από 10 χρόνια η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), η οποία και το επανέφερε στο προσκήνιο, ζητώντας συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη. Σκοπός της συνάντησής τους ήταν να διεκδικήσουν την απόλυση όλων όσοι διορίστηκαν πρόσφατα, τουλάχιστον, διαθέτοντας πλαστούς τίτλους σπουδών. Η ίδια η Ομοσπονδία ήταν αυτή που έφερε πριν από λίγο καιρό στο φως τα ονόματα 20 εκ των νεοδιορισμένων υπαλλήλων.

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της, περισσότεροι από 2.000 σπουδαστές έλαβαν δεύτερο πτυχίο με Άριστα από ιδιωτικά ΤΕΕ της Άρτας, καθώς όλοι ήταν απόφοιτοι δημόσιων, κυρίως τεχνικών λυκείων με χαμηλή βαθμολογία. Αυτό, φυσικά, τους έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που διοργανώνονταν κατά καιρούς και να καταλαμβάνουν θέσεις απαιτητικότερες των πραγματικών προσόντων τους.
Είναι εμφανές, λοιπόν, πως με τόσα συγκεντρωμένα στοιχεία περί απάτης, το δίλημμα της κυβέρνησης μετατρέπεται σε μονόδρομο της Δικαιοσύνης για τους «ψεύτες» του Δημοσίου.

 

Μαρία Νίκου