Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Τον Ποντίφικα υποδέχτηκαν στο νησί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Επίσης τον καλωσόρισε και ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη γενναιοδωρία που επέδειξε και τόνισε πως η Ελλάδα δείχνει ότι εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «το νησί σήκωσε στους ώμους του το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, μια πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμού μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως είπε.

Χαρακτήρισε σημαντική και ιστορική την επίσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια «πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι΄ αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».

 

Τόνισε ακόμη ότι είναι μια ευκαιρία «να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολό του ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη». 

 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για τη στάση των Ελλήνων «τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας, και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης, ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

 

Αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι τρεις ιεράρχες μαζί κατευθύνονται στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια λίγο έξω από τη Μυτιλήνη. Στο κέντρο της Μόριας, μετά τους χαιρετισμούς με μετανάστες, τις ομιλίες και την υπογραφή κοινής διακήρυξης, οι τρεις ιεράρχες θα γευματίσουν μαζί με πρόσφυγες. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος θα ρίξουν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου. 

 

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει η επίσκεψη είναι ότι στο νησί βρίσκονται πάνω από 500 δημοσιογράφοι και τεχνικοί από όλο τον κόσμο. Λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο ο Πάπας, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

 

3 τρεις

 

«Βλέπουμε την ανθρωπιά, αλλού ζει και αλλού πεθαίνει», είπε ο κ. Ιερώνυμος. Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος στάθηκε στην πρόταση για Νόμπελ σε κατοίκους ελληνικών νησιών, λέγοντας: «Aκούστηκε ότι οι κάτοικοι των νησιών θα προταθούν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Είναι άξιο και δίκαιο. Μακάρι να γίνει. Θα το ευχόμασταν με όλη μας την καρδιά».

 

O πρωθυπουργός ανέφερε ότι «την πρωτοβουλία αυτή είχε αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει γίνει η πρόταση. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σε αυτήν την κατεύθυνση».

 

Αναφερόμενος στην επίσκεψη των προκαθημένων τόνισε ότι «δίνεται ένα μήνυμα που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα». «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την προσφυγική κρίση. Διότι η προσφυγική κρίση παραμένει. Στην Ελλάδα έχουμε γύρω στους 50.000 ανθρώπους που προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να τους δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Και μην ξεχνάμε ότι στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία, είναι κοντά στα δύο εκατομμύρια. Άρα το κρίσιμο είναι να δοθεί και ένα μήνυμα ειρήνης. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να σκεφτούμε από πού φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν όλον αυτόν τον Γολγοθά. Φεύγουν από τις εστίες τους», πρόσθεσε.

 

Θα φύγει με 10 πρόσφυγες

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειάς του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

 

Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολό τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν από την 20ή Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

 

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20ή Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές, όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.