Tης Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Ερευνα του enetpress.gr: Πόσο συμμετέχουν οι ελληνικές ΟΚΠ και επιχειρήσεις στην υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων της ΕΕ, που συγχρηματοδοτούν η ΕΕ, και χωριστά η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης;

Συνεχίζουμε την έρευνα για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και το έργο τους, τις δυνατότητες που έχουν οι ΟΚΠ και ελληνικές επιχειρήσεις. Με την ερευνά μας για την Κοινωνία των Πολιτών, τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚΠ),στην Ελλάδα, το έργο τους, αλλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρόμοιων διεθνών δράσεων, θα προσπαθήσουμε, να γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες έναν τεράστιο κόσμο, γεμάτο ανάγκες και ευκαιρίες.

 

Τον αναπτυσσόμενο κόσμο. και τον υπανάπτυκτο, που διψάει για όσα εμείς θεωρούμε αυτονόητα, που περιμένει από εμάς, αλλά και μας προσφέρει, από την υλοποίηση των έργων και των προγραμμάτων που χρηματοδοτούν η ΕΕ ,άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί και χώρες.
Μετά τα αρχικά δημοσιεύματα, που σκόπιμα είναι γενικής μορφής, ώστε να προσεγγίσουν το θέμα της Κοινωνίας των Πολιτών και των ΟΚΠ, όσοι δε το γνωρίζουν, ακολουθούν προτάσεις, έργα και προγράμματα, στα οποία μπορούν όσοι ενδιαφέρονται, να πάρουν μέρος, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέρονται δημοσιεύματα.
Οι ΟΚΠ και οι επιχειρήσεις από τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα από πολύ αναπτυγμένα, δραστηριοποιούνται έντονα στις αναπτυσσόμενες χώρες , συμμετέχοντας στην υλοποίηση προγραμμάτων και την κατασκευή έργων που χρηματοδοτούνται, όπως προαναφέραμε από διάφορους φορείς. Στην Ελλάδα η συμμετοχή είναι μικρή και οι δυνατότητες πολύ μεγάλες.
Ο μηχανισμός χρηματοδότησης της αναπτυξιακής συνεργασίας την περίοδο 2014-2020
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδρύσει τον Μηχανισμό Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΜΑΣ), με προϋπολογισμό, ύψους , 19 661 639 000 ευρώ για την επταετία 2014-2020.
δια του οποίου η Ένωση μπορεί να χρηματοδοτεί:
α) γεωγραφικά προγράμματα που αποσκοπούν στη στήριξη της αναπτυξιακής συνεργασίας με αναπτυσσόμενες χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δικαιούχων της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοηθείας της ΕΑΒ/ΟΟΣΑ, εκτός:
i) των χωρών που είναι συμβαλλόμενες στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ μεταξύ της ομάδας κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Κοινότητα και των κρατών μελών της, αφετέρου, που υπεγράφη στο Κοτονού στις 23 Ιουνίου 2000 (11), εκτός της Νοτίου Αφρικής.
ii) των χωρών που είναι επιλέξιμες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.
iii) των χωρών που είναι επιλέξιμες για ενωσιακή χρηματοδότηση δυνάμει του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας που ιδρύθηκε δια του κανονισμού (EΕ) αριθ. 232/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12) (ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Γειτονίας».
iv) δικαιούχων που είναι επιλέξιμοι για ενωσιακή χρηματοδότηση δυνάμει του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοηθείας που ιδρύθηκε δια του κανονισμού (EΕ) αριθ. 231/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (13) (ο «Μηχανισμός Προενταξιακής Βοηθείας».
β) θεματικά προγράμματα τα οποία αφορούν τα παγκόσμια δημόσια αγαθά και προκλήσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη και τη στήριξη Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και τοπικών αρχών σε χώρες εταίρους, δυνάμει του στοιχείου α) της παρούσας παραγράφου, και χώρες επιλέξιμες για χρηματοδότηση της Ένωσης
γ) ένα Παναφρικανικό Πρόγραμμα για τη στήριξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ένωσης και Αφρικής, και τις ακόλουθες σχετικές τροποποιήσεις και προσθήκες, και την κάλυψη δραστηριοτήτων διαπεριφερειακού, ηπειρωτικού ή παγκόσμιου χαρακτήρα στην Αφρική και με αυτήν..
Στόχοι
Πρωταρχικός στόχος της συνεργασίας είναι η μείωση και, μακροπρόθεσμα, η εξάλειψη της φτώχειας,
Η ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, και
Η εδραίωση και στήριξη της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της χρηστής διακυβέρνησης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των σχετικών αρχών του διεθνούς δικαίου.
Υλοποίηση της βοηθείας από την Ένωση
Η βοήθεια της Ένωσης υλοποιείται μέσω:
-γεωγραφικών προγραμμάτων
-θεματικών προγραμμάτων αποτελουμένων από: ένα Συνολικό πρόγραμμα δημοσίων αγαθών και προκλήσεων, και
-με ένα πρόγραμμα για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις τοπικές αρχές
και
-με ένα Παναφρικανικό πρόγραμμα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του σχετικού Μηχανισμού:
-ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και χρηστή διακυβέρνηση.
-ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία και κράτος δικαίου.
-ισότητα των φύλων, χειραφέτηση των γυναικών και ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες.
i-διαχείριση του δημόσιου τομέα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
-φορολογική πολιτική και διοίκηση.
-καταπολέμηση της διαφθοράς.
-Κοινωνία των Πολιτών και τοπικές αρχές.
-προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.
-χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού:) υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική προστασία, απασχόληση και πολιτισμός περιβάλλον επιχειρήσεων, περιφερειακή ολοκλήρωση και παγκόσμιες αγορές.
-βιώσιμη γεωργία, επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια.
-βιώσιμη ενέργεια, διαχείριση των φυσικών πόρων, περιλαμβανομένων του εδάφους, των δασών και των υδάτων.
-κλιματική αλλαγή και περιβάλλον.

-άλλοι σημαντικοί τομείς για την ανάπτυξη: μετανάστευση και άσυλο.
-σύνδεση της ανθρωπιστικής βοηθείας και της αναπτυξιακής συνεργασίας.
-ανθεκτικότητα και μείωση του κινδύνου καταστροφών.
-ανάπτυξη και ασφάλεια, περιλαμβανομένης της πρόληψης συγκρούσεων.
Παγκόσμια δημόσια αγαθά και προκλήσεις
1. Ο στόχος της βοηθείας της Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Παγκόσμια δημόσια αγαθά και προκλήσεις» είναι να στηρίξει δράσεις στους εξής τομείς:
περιβάλλον και κλιματική αλλαγή.
βιώσιμη ενέργεια.
ανθρώπινη ανάπτυξη, μεταξύ άλλων αξιοπρεπής εργασία, κοινωνική δικαιοσύνη και πολιτισμός.
επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια και βιώσιμη γεωργία και
μετανάστευση και άσυλο
Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τοπικές αρχές
Ο στόχος της βοηθείας της Ένωσης βάσει του προγράμματος «Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τοπικές αρχές» είναι να ενισχύσει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις τοπικές αρχές σε χώρες εταίρους και, όταν αυτό προβλέπεται στον παρόντα κανονισμό, στην Ένωση και δικαιούχους επιλέξιμους .

Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται εκτελούνται κυρίως από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις τοπικές αρχές.
Όταν κρίνεται απαραίτητο χάριν αποτελεσματικότητος, οι εν λόγω δραστηριότητες μπορούν να εκτελεστούν και από άλλους φορείς προς όφελος των σχετικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τοπικών αρχών.
Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού κατά την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε 19 661 639 000 EUR.
ΟΚΠ: Ποιες είναι
Η ΕΕ θεωρεί ότι στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) περιλαμβάνονται όλες οι μη κρατικές και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δομές (συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των οργανώσεων θρησκευτικού χαρακτήρα, των ιδρυμάτων, των ερευνητικών οργανισμών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των οργανώσεων γυναικών, των συνεταιρισμών, των επαγγελματικών και επιχειρηματικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης), μέσω των οποίων οργανώνονται οι πολίτες για να επιδιώξουν κοινούς στόχους και ιδανικά.