Η Δημοσιογράφος Υγείας, Ιωάννα Λάκα, συνάντησε τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο, Νικόλαο Κολίτσα, στο ιατρείο του στα Τρίκαλα, και συζήτησαν για την ακράτεια ούρων και τη στυτική δυσλειτουργία, θέματα που απασχολούν αρκετό κόσμο και ιδίως τους άνδρες.

Κύριε Κολίτσα, τι ορίζουμε ως ακράτεια ούρων;

Ακράτεια ούρων είναι η οποιουδήποτε βαθμού απώλεια ούρων χωρίς την θέληση του ασθενούς. Εμφανίζεται συχνά στους άνδρες, αλλά ακόμα συχνότερα -έως και δυο φορές περισσότερο- στις γυναίκες. Οι τύποι ακράτειας είναι τέσσερις.

– Η ακράτεια προσπαθείας: όταν συμβαίνει κατά την άσκηση, φτέρνισμα, βήχα, γέλιο, άρση βάρους, περπάτημα, ουσιαστικά όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά.
– Η ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου: απώλεια ούρων που συνοδεύεται από έντονη επιθυμία προς ούρηση.
– Η μικτού τύπου ακράτεια: χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό των δυο προηγούμενων τύπων και αποτελεί τον πιο συχνό τύπο.
– Η ακράτεια από υπερχείλιση: όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει καλά, δημιουργείται κατακράτηση ούρων και αποβάλλονται τα ούρα μόνο όταν η κύστη υπερπληρώνεται.

Τι είναι αυτό που δημιουργεί την ακράτεια ούρων;

Αιτίες όπως η καλοήθης υπερπλασία (διόγκωση) του προστάτη, η ατονία της ουροδόχου κύστεως, τα στενώματα της ουρήθρας, ο σακχαρώδης διαβήτης και η περιφερική νευροπάθεια θεωρούνται υπεύθυνες για το ενοχλητικό πρόβλημα της ακράτειας ούρων.

Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου που μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα, όπως η προχωρημένη ηλικία, η πολυτοκία (γυναίκες που έχουν γεννήσει πολλές φορές είτε με φυσιολογικό τρόπο είτε με καισαρική τομή), η παχυσαρκία, η εμμηνόπαυση, επεμβάσεις στην πύελο, άλλες διάφορες παθήσεις (π.χ. δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη κ.α.) και η λήψη φαρμάκων.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ακράτειας στο ιατρείο σας;

Στις μέρες μας έχουμε πολλές δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνιμα και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Για την κατάλληλη θεραπεία της ακράτειας είναι σημαντικό να ξεχωρίζεται το είδος και η αιτία από την οποία προέρχεται. Εάν δεν γίνει αυτό, η ακράτεια μπορεί όχι μόνο να μη θεραπευθεί, αλλά και να επιδεινωθεί.

Συνεπώς πριν από οποιαδήποτε αντιμετώπιση είναι καλό να επισκεφθούμε τον εξειδικευμένο ουρολόγο. Είναι πιθανό να χρειαστούν ένα από τα παρακάτω ή συνδυασμός αυτών:

– Εκπαίδευση της ουροδόχου κύστεως – τροποποίηση διατροφικών συνηθειών
– Φυσικοθεραπεία για ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους
– Ηλεκτροδιέγερση
– Φαρμακευτική θεραπεία
– Χειρουργική θεραπεία

Γιατρέ, υπάρχει κάποιος τύπος ακράτειας που χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση;

Η επιτακτικού τύπου ακράτεια αντιμετωπίζεται κυρίως φαρμακευτικά, με τη χορήγηση εξελιγμένων και σύγχρονων φαρμάκων που είναι πιο ασφαλή και σίγουρα μειώνουν κατά πολύ τις παρενέργειες (π.χ. ξηροστομία, ξηροφθαλμία, δυσκοιλιότητα).

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ένεση μέσα στην ουροδόχο κύστη βουτυλινικής τοξίνης Α, ενός φαρμάκου, που μειώνει την συσπαστικότητα της κύστης. Η ένεση αυτή μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και περιορίζει τις παρενέργειες της από του στόματος φαρμακευτικής αγωγής.

Νέα τεχνολογικά επιτεύγματα προστίθενται συνεχώς στη θεραπεία της ακράτειας από έπειξη, όπως η νευροδιέγερση συγκεκριμένων ριζών του νωτιαίου μυελού με την αναίμακτη τοποθέτηση ειδικών ηλεκτροδίων, που ενεργοποιούνται από ένα βηματοδότη, που εμφυτεύεται στο σώμα.

Μπορείτε να μας πείτε εάν τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν επαρκεί ή έχετε ανάγκη τη μόνιμη λύση του προβλήματος της ακράτειας ούρων, τότε ο γιατρός θα σας συστήσει τη χειρουργική θεραπεία.
Μία επιλογή είναι να υποβληθείτε σε μια χειρουργική μικροεπεμβατική μέθοδο, όπως η τοποθέτηση Κολπικής Ταινίας Ελεύθερης Τάσης (TVT), που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ακράτεια ούρων από προσπάθεια και δεν χρειάζεται τομή.

Ο Νικ. Κολίτσας

Η ταινία TVT επιτρέπει τη διατήρηση της φυσιολογικής θέσης της ουρήθρας, εμποδίζοντας την απώλεια ούρων.Η TVT είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που απαιτεί τρεις μικρές τομές για να τοποθετηθεί η ταινία.

Για τους άνδρες υπάρχει και η επιλογή της τοποθέτησης ειδικού τεχνητού σφιγκτήρα, κυρίως μετά από επεμβάσεις του προστάτη. Και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς παραμένουν συνήθως μια νύχτα στο νοσοκομείο και την επόμενη μέρα παίρνουν εξιτήριο.

Τι έχετε να μας πείτε, όσον αφορά στη στυτική δυσλειτουργία;

Είναι γεγονός πως μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού στην Ελλάδα παρουσιάζει μόνιμα ή παροδικά προβλήματα στύσης. Οι κύριες μορφές στυτικής δυσλειτουργίας είναι η ψυχογενής, η οποία σχετίζεται με το άγχος και την ανησυχία που προκαλεί η σκέψη της ερωτικής πράξης ή η αποτυχία σε προηγούμενες προσπάθειες και η οργανική, η οποία σχετίζεται με οργανικούς – σωματικούς παράγοντες.

Όμως, παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία για τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η άγνοια και οι προκαταλήψεις γύρω από την πάθηση της στυτικής δυσλειτουργίας έχουν ως αποτέλεσμα μόνο ένα 5% του πληθυσμού να απευθύνεται σε ειδικούς.

Πού οφείλεται η στυτική δυσλειτουργία;

Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση στυτικής δυσλειτουργίας είναι το κάπνισμα, η μειωμένη σωματική άσκηση, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις καθώς και η υπερλιπιδαιμία.

Όσον αφορά στα γενικά αίτια, μπορεί να είναι νευρογενή και να αφορούν σε νοσήματα του κεντρικού νευρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, αρτηριακά που έχουν να κάνουν με διάφορες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, φλεβικά, ενδοκρινικά (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) και τέλος, φαρμακευτικά αίτια που αναφέρονται σε χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων και χρήση τοξικών ουσιών.

Τι μπορεί να βελτιώσει ο ασθενής στον τρόπο ζωής του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας;

Πρώτα από όλα πρέπει να αποφεύγονται οι παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία. Επίσης, να αντιμετωπίζονται συστηματικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, οι παθήσεις του θυρεοειδούς κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο με την έναρξη σωματικής άσκησης (περπάτημα 1 ώρα) και απώλεια βάρους μπορεί κανείς να βελτιώσει την στύση του κατά 30%.

Και τι παρέχετε εσείς στους ασθενείς που θα επισκεφθούν το ιατρείο σας;

Στο ιατρείο μας, παρέχουμε μια νέα, πρωτοποριακή, επαναστατική θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα. Τα κρουστικά κύματα προκαλούν νεοαγγειογένεση δηλαδή δημιουργούν νέα αγγεία στο πέος, τα οποία αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής.

Τέλος, ποια είναι η διάρκεια της θεραπείας και πόσο αποτελεσματική είναι;

Η θεραπεία διαρκεί 6 εβδομάδες. Πρόκειται για 12 συνεδρίες, 2 φορές εβδομαδιαίως από 10 λεπτά η συνεδρία. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά. Συγκεκριμένα, θεραπεύει την αιτία, δεν χρειάζεται αναισθησία, δεν είναι επεμβατική μέθοδος, δεν έχει παρενέργειες και είναι εντελώς ανώδυνη. Μπορεί να εφαρμοστεί σε καρδιοπαθείς, σακχαροδιαβητικούς και σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μετά από ριζική προστατεκτομή.

Σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών που έχουν δημοσιευτεί στα πιο έγκριτα διεθνή Ουρολογικά – Ανδρολογικά περιοδικά υπήρξε αύξηση της αιματικής ροής στο πέος κατά 140% και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε στο 80% των ασθενών. Επιπρόσθετα, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανδρών που ενώ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, θα ήθελε μια καλύτερη ποιότητα στη στύση τους – μια “στυτική ανανέωση“. Τα κρουστικά κύματα αποτελούν την ιδανική επιλογή.

Νικόλαος Δ. Κολίτσας, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος