Η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, για την επανεισδοχή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα, είναι πιθανό να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση που θα περάσει από τα δύο κοινοβούλια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Κατά την συνάντηση του με το γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαν Στόλτεμπεργκ, ανέδειξε το θέμα συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις βασικούς κανόνες της Συνθήκης της Γενεύης για τα άτομα που ζητούν άσυλο. Η διαφορά βρίσκεται πως απαιτείται η εφαρμογή του άρθρου 38 για κάθε αιτούντα από κάθε χώρα και όχι μόνο από τους Ευρωπαίους πολίτες που αποδέχεται η Τουρκία.

 

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως οι απαραίτητες αλλαγές θα ανακοινωθούν στη συνάντηση στις 17-18 Μαρτίου που ευελπιστούν να επικυρώσει τη συμφωνία.

Το άρθρο 38 περιγράφει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια χώρα για να χαρακτηριστεί «τρίτη χώρα ασφαλείας». Είναι απαραίτητο να ισχύει ένα σύστημα αίτησης ασύλου όπου αν ο υποψήφιος βρεθεί κατάλληλος ως πρόσφυγας να έχει προστασία. Επίσης θα πρέπει να ισχύει η αρχή της μη-επαναπροώθησης, δηλαδή να μη γυρίζει σε μια χώρα που απειλείται η ζωή του ή η ελευθερία του.

 

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φιλίπο Γκράντι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη ότι ήταν «βαθιά ανησυχία του για κάθε ρύθμιση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να αναφέρει τα μέτρα διασφάλισης της προστασίας των προσφύγων βάσει του διεθνούς δικαίου».

 

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η «Σύμβαση της Γενεύης είναι το ευαγγέλιο των σχέσεών μας με όλες τις χώρες».

 

«Αυτό που κάνουν με την Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξ Γουίντερστεϊν δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «οι λεπτομέρειες που θα σφυρηλατηθεί από τώρα και μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου [Σύνοδο Κορυφής] θα είναι προφανώς σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία».