Η ελληνική Βουλή υπερψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης αλλά το κλίμα για ακόμα μια φορά ήταν »εκρηκτικό».

 

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με το εξής αποτέλεσμα:

194 ΥΠΕΡ

55   ΚΑΤΑ

51   ΑΠΟΝΤΕΣ

 

Oυσιαστικά το κύριο βάρος σήκωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ενώ η ΝΔ όπως και οι ΑΝΕΛ διχάστηκαν. Κάθετα αρνητική ήταν η Χρυσή Αυγή όπως και το ΚΚΕ.

 

Οι ηχηρές απουσίες

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν μεταξύ άλλων, ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αδωνις Γεωργιάδης.

 

Τελικά στα »τρία» η Ν.Δ.

Από την ΝΔ, όπου ψήφισαν κατά συνείδηση υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Υπέρ ψήφισαν μόλις 19 βουλευτές, 29 επέλεξαν «όχι» και 27 ήταν απόντες. Από τους ΑΝΕΛ υπήρξαν 3 «ναι», 5 «όχι» και 1 απών.

Πολλαπλές ήταν οι απουσίες βουλευτών, μεταξύ άλλων: Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Μάριος Σαλμάς, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κατσαφάδος, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Καραγκούνης, Ελενα Ράπτη.

 

«Οχι» ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αννα Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Αν. Δημοσχάκης, Κ. Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Καρασμάνης, Ιω. Κεφαλογιάννης.

 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Στάθης Παναγούλης, ενώ από τους ΑΝΕΛ «όχι» ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

 

«Ναι» πάντως ψήφισαν μεταξύ άλλων, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.α.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζε η Φώφη Γεννηματά, από το Ποτάμι «όχι» ψήφισε ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Κατσίκης, απούσα ήταν η Κατερίνα Μάρκου. Από την Ενωση Κεντρώων απών ήταν ο Αριστείδης Φωκάς, όπως απούσα ήταν και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη Θανάσης Παφίλης.

 

Το σύμφωνο συμβίωσης  επέφερε τραγελαφικές καταστάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή.Συγκεντρώσεις επιδοκιμασίας με φιλιά στην Μητρόπολη αλλά και λεκτικές συγκρούσεις που ξεπέρασαν τα όρια.

 

Τι είπαν οι αρχηγοί

Συγγνώμη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την καθυστερημένη πράξη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ομόφυλων ατόμων.Οπως είπε «κλείνει ένας κύκλος αρνήσεων και περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος συνανθρώπων μας που εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους δεν είχαν δικαίωμα να συμβιώσουν με τον σύντροφό τους απολαμβάνοντας στοιχειώδες δικαιώματα στα πλαίσια έννομης τάξης».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράστηκαν αρνητικά για τα 14 πρώτα άρθρα δια του εισηγητή τους Βασίλη Κόκκαλη.

 

Θετικά προσκείμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης  που έκανε ένα βήμα παραπάνω και πρότεινε πολιτικό γάμο ,υπέρ του οποίου τάχθηκε και ο Γιώργος Παπανδρέου.Ο Βασίλης Λεβέντης υιοθετεί το νομοθέτημα αλλά εκφράζει την αντίθεση του στην τεκνοθεσία και ήταν λάβρος κατά των ιεραρχών που όπως τόνισε ακροδεξιίζουν.Η Χρυσή Αυγή σε πλήρη θρησκευτικό και πατριωτικό παραλήρημα έχει αρνητική θέση όπως και το ΚΚΕ.

 

Μια άλλη άποψη

Η κ.Άννα Βαγενά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα της υποκρισίας της σύγχρονης κοινωνίας,όπου ετερόφυλα ζευγάρια δημιουργούν οικογένειες κρύβοντας την σεξουαλική τους ταυτότητα.Ο γάμος αποτελεί τον »φερετζέ» της ομόφυλης επιλογής ατόμων που βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις,στην εκκλησία ή στο καλλιτεχνικό στερέωμα.«Είναι φυσικό το περιβάλλον αυτό για να μεγαλώνουν παιδιά;»αναρωτήθηκε.

Επίσης το νομοσχέδιο δίνει διέξοδο σε άτομα που έμειναν μόνα στην ζωή ,δύο φίλες ή δύο φίλοι που δεν είναι απαραίτητα ζευγάρι.«Τους δίνεται η δυνατότητα να ζήσουν μαζί,να ενώσουν την περιουσία τους και ενισχύει την συντροφικότητα»κατέληξε.