Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Στις κατευθύνσεις που θα έπρεπε να έχει η Ένωση ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος αναφέρθηκε ο αν. υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης στην κεντρική ομιλία που έκανε, παρεμβαίνοντας στη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Ε.Ε. (Βρυξέλλες, 20.9.2016).

Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται η Ε.Ε. στη μεγάλη ιστορική πρόκληση της μετακίνησης πληθυσμών, που εκφράζεται είτε με την προσφυγική κίνηση λόγω πολέμων είτε με τη μεταναστευτική κίνηση, είναι ένα συνεκτικό ευρωπαϊκό σχέδιο μακράς πνοής.

 

«Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει:

Τη φύλαξη των συνόρων, για την οποία έγινε μια καλή δουλειά την περασμένη χρονιά με την ευρωπαϊκή συνοροφυλακή–ακτοφυλακή.

Ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, πρόταση που έχει ακουστεί από ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. Ένα σύστημα που θα βασίζεται σε ένα νέο, δίκαιο και βιώσιμο κανονισμό Δουβλίνου.

Ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών για να μπορούμε όλοι μαζί να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και την πειθώ μας, ώστε να γίνονται οι επιστροφές νόμιμα, αποτελεσματικά και γρήγορα.

Ένα κοινό πλαίσιο για την ενσωμάτωση όσων επιλέγονται να μείνουν, με ανταλλαγή εμπειριών. Υπάρχει πλούσια εμπειρία, ειδικά στη Γερμανία, στη Σουηδία, στην Ολλανδία, τη Δανία, η οποία πρέπει να μεταφερθεί και στις χώρες που δεν την έχουν και να ενισχυθεί.

Επιπλέον να υπάρξει επιμονή και συνέπεια στην υποστήριξη των αποφάσεων που έχουμε πάρει, όπως για παράδειγμα στη Σύνοδο της Βαλέτας με τα αφρικανικά κράτη: ότι θα υποστηρίξουμε αποφασιστικά τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης μεταναστών και προσφύγων».

 

Ο κ. Ξυδάκης συνέδεσε το προσφυγικό/μεταναστευτικό και με τη σύνοδο του Μαρτίου στη Ρώμη, για τα 60 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης, τονίζοντας πως «έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε έναν απολογισμό και να αρχίσουμε να συγκροτούμε ένα σχέδιο. Κάποιοι μηχανισμοί υλοποίησης αποφάσεων δεν είναι λειτουργικοί. Ειδικά στο βαθμό που γίνονται απωθητικοί για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

«Δεν γινόμαστε πειστικοί στους πολίτες μας», τόνισε, «και η διαχείριση του προσφυγικού ήταν ένα τέτοιο δείγμα, ένα crash test τα τελευταία χρόνια: το 2014, όταν το αντιμετώπιζε μόνη της η Ιταλία, το 2015 που το αντιμετώπιζε μόνη της η Ελλάδα και βαθύτερα, το 2004 και 2005, όταν το αντιμετώπιζε η Ισπανία μόνη της. Ας αρχίσουμε να υλοποιούμε αυτά που συμφωνούμε. Τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες στην Ε.Ε. παρακολουθούν αυτά που συναποφασίζουμε και δεν εφαρμόζουμε. Το αποτέλεσμα είναι διαλυτικές τάσεις και κατασυκοφάντηση των αξιών της Ένωσης και των αξιών των δημοκρατιών μας».

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela