Φωτογραφίες: Μαρίνα Παπαδοπούλου 

Ολοκληρώνεται με επιτυχία η συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας που έλαβε μέρος στο ΣΕΦ. Η πολιτική συγκυρία του Brexit έδωσε την ευκαιρία στον επικεφαλής του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη να υπερασπιστεί τη θέση για έξοδο από την Ευρωζώνη και την αυτόνομη πορεία της χώρας.

Στο άνοιγμα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της ΛΑΕ παρευρέθησαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων της αντιμνημονιακής Αριστεράς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

 IMGP1448New 800x531

Πιο συγκεκριμένα ο Μανώλης Γλέζος, ο επικεφαλής του Σχεδίου Β, Αλέκος Αλαβάνος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Δημήτρης Καζάκης του ΕΠΑΜ, η Χριστιανική Δημοκρατία, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Το «παρών» έδωσε και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, και ο εκπρόσωπος του HDP Τουρκίας στην Ελλάδα Γιουσούφ Οζντεμίρ.

Πλήθος χαιρετισμών απηύθυναν κινήματα από Ιταλία, Ελβετία, Συρία, Παλαιστίνη, καθώς και από συνδικαλιστικούς φορείς και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Ξεχώρισε το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου «ο λαός στην εξουσία» και τα καρφιά του Αλέκου Αλαβάνου «η φτωχολογιά της Μ. Βρετανίας έδωσε το Brexit, αποτέλεσμα της πολιτικής αποβιομηχανοποίησης της Μ. Θάτσερ και του Τ. Μπλερ».

IMGP1472 2New 800x530

«Μάλιστα η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται τώρα πιο άθλια αφού δεν πήρε την απόφαση να παραιτηθεί μετά το προδοτικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Αυτό που έκανε ο βρετανικός λαός, μπορούμε και εμείς, να συντρίψουμε την εσωτερική τρόικα (ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ)». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που πρότεινε στον Ντέιβιντ Κάμερον να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να του δείξει πώς αλλάζουν το ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Ταυτόχρονα παρουσίασε τα κεντρικά και θεμελιώδη σημεία του εναλλακτικού προγράμματος της ΛΑΕ:

α. η διακοπή αποπληρωμής τους χρέους για τη διαγραφή του

β. η πλήρης «σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδυνάτων και η γενναία ρύθμιση για τους υπόλοιπους

γ. η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών με στόχο να δώσουν ώθηση στην οικονομία και φυσικά η έξοδος από την ευρωζώνη και η σύγκρουση – απειθαρχία στη νεοφιλελεύθερη Ε.Ε.

δ. η συγκρότηση Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και η χάραξη μιας νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής με βασικά κριτήρια την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αυτό το τετράπτυχο των άμεσων ριζοσπαστικών μέτρων είναι η αφετηριακή βάση για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού προγράμματος και συναποτελείται από μέτρα, τα οποία το ένα στηρίζει το άλλο, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί από κοινού όλο το πακέτο σε ενιαία κατεύθυνση ανακοπής της ύφεσης και αναπτυξιακής κοινωνικής τροχιάς.

Για παράδειγμα, η έξοδος από την Ευρωζώνη και η θέσπιση εθνικού νομίσματος καθιστά εφικτή τη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, χωρίς να υπάρξει ο εκβιαστικός κίνδυνος για black out στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και αυτό γιατί οι τράπεζες θα μπορούν να στηριχθούν κεφαλαιακά από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα και να στηριχθούν, επίσης, για να πραγματοποιήσουν την αναγκαία ευρεία «σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη, ακυρώνοντας τις συμφωνίες μεταβίβασης των «κόκκινων δανείων» στα funds. Στηριζόμενες, λοιπόν, κατ’ αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες με εθνικά κεφάλαια θα μπορούν να περάσουν με τις σχετικές αυξήσεις κεφαλαίου στα χέρια του Δημοσίου και να εθνικοποιηθούν, χωρίς ανυπέρβλητα εμπόδια.

IMGP1592 800x530

Έτσι, με αυτά τα μέτρα θα έχει συντελεστεί μια πραγματική επανάσταση που, παρά τις δυσκολίες, μπορεί να βάλει γρήγορα τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Μια πραγματική επανάσταση που μπορεί να συντελεστεί και να υλοποιηθεί εφ’ όσον τη στηρίξει ενεργά, αποφασιστικά και αγωνιστικά ο ελληνικός λαός. 

Αυτό το τετράπτυχο των μέτρων θα επιτρέψει μια μεγάλη ώθηση στην οικονομία. 

• Με το διπλασιασμό, τουλάχιστον, και τον παραγωγικό επαναπροσανατολισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. 

• Με τη χαμηλότοκη ισχυρή στήριξη των επενδύσεων ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρώτα απ’ όλα στον πρωτογενή τομέα με πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. 

• Με την πλήρη επαναφορά όλων των εργασιακών κατακτήσεων, τη στήριξη και ενίσχυση μισθών και συντάξεων. 

• Με την καθιέρωση ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος που θα καταργεί όλες τις μορφές φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου, των μεγάλων κερδών και εισοδημάτων. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο εντελώς ενδεικτικά θα περιλαμβάνει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη δραστική μονοψήφια μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ για όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης με την αυστηροποίηση των μέτρων και των ποινών για την απόδοσή του. 

Μέχρι και το Σάββατο το βράδυ, πάνω από 130 αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα τοποθετήθηκαν από βήματος στην ολομέλεια της συνδιάσκεψης. Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ενημέρωσε τους αντιπροσώπους για τη μέχρι σήμερα παρουσία της ΛΑΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για τα τρέχοντα, πολύ ενδιαφέροντα ευρωπαϊκά θέματα.

Ταυτόχρονα, οι θεματικές επιτροπές των αγροτών και των εκπαιδευτικών συζήτησαν για τα άμεσα προβλήματα των κλάδων τους και έθεσαν τους στόχους τους για το άμεσο μέλλον.

Οι εργασίες έκλεισαν με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την εκλογή του νέου πολιτικού συμβουλίου, με την ψήφιση του κειμένου των προγραμματικών θέσεων και του κανονισμού λειτουργίας της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και με την εκλογή των πολιτικών οργάνων.