Το θέμα που είχε ανακύψει με τις επεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα που θα επιλεγούν, αλλά κάθε μέρα καθυστέρησης μπορεί να κοστίσει ζωές συνανθρώπων μας.

Αυτός ο διαγωνισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ βράζει στο ζουμί του από τον Φεβρουάριο, αν και στη Βουλή ο ίδιος έχει υποσχεθεί πως σε 20-25 μέρες θα ανοίξουν 120 κλίνες εντατικής θεραπείας. 

Τους τελευταίους δύο μήνες, η λίστα της μεγάλης αγωνίας που συντάσσεται καθημερινά με τους ασθενείς που περιμένουν να αδειάσει μία θέση σε Εντατική για να παλέψουν υπό καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους, αριθμεί περί τα 14 έως 20 άτομα. Είναι ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας με τους γιατρούς και τους εντατικολόγους να προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι επιστημονικώς (και ανθρωπίνως…) δυνατόν για να τους παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα.

«Αλλά αυτά είναι τριτοκοσμικά. Δεν είναι ευρωπαϊκή νοσηλεία αυτή», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Αττικόν», Απ. Αρμαγανίδης.

Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, η κατάσταση είναι «βελτιωμένη» σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του έτους, τότε που λόγω της έξαρσης της γρίπης στη λίστα καθημερινά αναγράφονταν 35-40 ασθενείς. Υπήρξαν και μέρες που ξεπερνούσαν και τους 70! Ακόμα πιο σκληρό είναι ότι την ίδια στιγμή που ασθενείς διασωληνωμένοι στους θαλάμους περιμένουν, 140 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή σχεδόν το 25% όσων υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, είναι κλειστές. 

Η δυναμικότητα των ΜΕΘ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπ. Υγείας, αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 578 κλίνες σε ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων, εκ των οποίων είναι σε λειτουργία οι 438 και μένουν κλειστές 140.

Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής διαθέτει 154 κλίνες Εντατικής και λειτουργούν οι 123, η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου 134 κλίνες και λειτουργούν οι 104, η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 65 και λειτουργούν οι 45, η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης 76 και λειτουργούν οι 62, η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 42 και λειτουργούν οι 23, η 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας 62 και λειτουργούν οι 48 και η 7η ΥΠΕ Κρήτης 45 και λειτουργούν οι 33 κλίνες Εντατικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, για να τεθούν σε λειτουργία οι 140 «κλειστές» κλίνες χρειάζονται 110 γιατροί και 420 νοσηλευτές, δηλαδή περίπου όσοι αναμένεται να διοριστούν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οπως επισημαίνει ο κ. Αρμαγανίδης, το πρόβλημα με τις κλειστές ΜΕΘ είναι τουλάχιστον δεκαετίας. Η μόνη περίοδος που το ποσοστό των κλειστών κλινών έπεσε στο 11% -από το 25% που είναι συνήθως- ήταν το 2009 όταν έγιναν προσλήψεις συμβασιούχων για να αντιμετωπιστεί η πανδημία γρίπης. Οι θητείες αυτών έληξαν, εν συνεχεία διορίστηκε άλλη μία «φουρνιά» συμβασιούχων, οι οποίοι επίσης αποχώρησαν.

«Και τώρα, ξανά προκήρυξη τον Φεβρουάριο, είμαστε Μάιο και περιμένουμε ακόμα…», σημειώνει. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη ΜΕΘ του «Αττικόν», όπου σήμερα 14 κλίνες είναι ανοιχτές και 13 κλειστές. Οι εν λειτουργία κλίνες είχαν φτάσει στο παρελθόν τις 25 στην εν λόγω μονάδα, μετά έπεσαν στις 12, αυξήθηκαν πάλι στις 22 και μειώθηκαν εκ νέου στις 14.

Στην ερώτηση «πόσες κλίνες Εντατικής χρειάζονται στην Ελλάδα», ο καθηγητής επικαλείται ενδεικτικά και μόνο δήλωση που είχε κάνει η πρώην υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: διπλάσιες από αυτές που έχουμε τώρα.

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν λίγο λιγότερες από 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12 ανά 100.000 κατοίκους και η Γερμανία έχει 29 ανά 100.000 κατοίκους.

Όμως πρώτα να ανοίξουμε τις υπάρχουσες που εδώ και μια δεκαετία «σαπίζουν» και μετά να μπει ένα πλάνο ετήσιας προσθήκης με μόνιμο προσωπικό, γιατί τώρα με τους συμβασιούχους μπορεί να λυθεί το πρόβλημα για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά μετά θα έχουμε ξανά τα ίδια.

 

Επίσης να καθιερωθούν από ειδικές επιτροπές τα κριτήρια εισόδου ενός ασθενή στη ΜΕΘ και η αναγκαιότητα εξόδου είτε λόγω βελτίωσης της υγείας του είτε λόγω μηδαμινής προσφοράς περαιτέρω παραμονής του και να σωθεί κάποιος που το έχει περισσότερη ανάγκη.