Η 20ή Ιουλίου θα μας θυμίζει πάντα τη μεγαλύτερη τραγωδία της ελληνικής ιστορίας: την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο. Μια βάρβαρη επιθετική ενέργεια, που βύθισε στο πένθος και την απόγνωση όλο το νησί.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων. 

 

Παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, η διεθνής νομιμότητα συνεχίζει να παραβιάζεται στην Κύπρο. Η Κύπρος βιώνει ακόμα τις συνέπειες της εισβολής με την παράνομη στρατιωτική κατοχή, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης πολιτισμικής κληρονομιάς της. 

1578e3dd2d19c7

 

Σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην ελεύθερη Κύπρο πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για τους αγνοούμενους. Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες.

 

Το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

 

«Υποχρέωση όλων σήμερα, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής προς όσους έδωσαν τις ζωές τους, ή και όσους αγνοούνται ακόμα, είναι, μέσα από την ενότητα και τη συλλογική δράση, να απαντήσουμε, σαν τιμή, με την απελευθέρωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της πατρίδας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρέστη το πρωί στο τρισάγιο και την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

 

Στη συνέχεια τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης το επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή και έγινε παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού και για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Παρέστησαν οι πολιτικές, πολιτειακές, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές του τόπου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος.

 

1578e3dbfab121

 

 

Ο Ν. Κοτζιάς
Δήλωση υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για την 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (20 Ιουλίου 1974):

 

Σήμερα συμπληρώνονται 42 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, απαρχή της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Οι συνέπειες της τουρκικής επίθεσης, περιλαμβάνουν τον ξεριζωμό 200.000 και πλέον Κυπρίων από τις αρχέγονες εστίες τους, το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, τον συστηματικό και, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές διαμαρτυρίες, συνεχιζόμενο μέχρι και σήμερα ακόμα, τουρκικό εποικισμό και την σύληση της ελληνικής και χριστιανικής κληρονομιάς των κατεχομένων περιοχών.

 

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα.

 

Διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η οποία δεν πλήττει μόνο τα δικαιώματα της Ελληνοκυπριακής αλλά και εκείνα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

 

Σήμερα, υποκλινόμαστε στην μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974. Εκφράζουμε τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες.

 

{source}
<iframe width=»640″ height=»360″ src=»https://www.youtube.com/embed/qFo12OAdkKE» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}