Και όμως, η Πρωταπριλιά έχει λόγο ύπαρξης σε όλο τον κόσμο. Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο που καθιερώθηκε για να πειράζουμε και να λέμε τα ψέματά μας ο ένας τον άλλο;

Ας δούμε ιστορικά λιγάκι αυτήν την ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας μας:

Ο Τόμας Έντισον εφηύρε μια μηχανή που μετατρέπει το νερό σε κρασί, βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη κοντά στην Ακρόπολη, το Big Ben θα λειτουργήσει με νέο μηχανισμό και οι παλιοί του δείκτες θα δημοπρατηθούν, είναι μερικά από τα πιο διαχρονικά διάσημα ψέματα των ΜΜΕ την 1η Απριλίου.

 

Οι μελετητές, ιστορικοί και λαογράφοι διαφωνούν για το πότε και ποιοι καθιέρωσαν τα πρωταπριλιάτικα ψέματα κι έτσι συνολικά οι επικρατέστερες εκδοχές είναι τρεις μέχρι και σήμερα:

– Η πρώτη και πιο διαδεδομένη εκδοχή για την καθιέρωση της Πρωτοχρονιάς γυρνάει στο 16ο αι. στη Γαλλία. Έως το 1564, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά κάθε 1η του Απρίλη, ώστε να είναι κοντά στο Πάσχα, αλλά και να ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης, που γίνεται την άνοιξη. Εκείνη τη χρονιά, ο βασιλιάς Κάρολος θα αποφάσιζε να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετέφερε την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου. Πολλοί δυσκολεύτηκαν να δεχτούν αυτή την αλλαγή και συνέχισαν να κάνουν Πρωτοχρονιά τον Απρίλιο, όπως είχαν συνηθίσει. Οι υπόλοιποι άρχισαν να τους κοροϊδεύουν, να τους κάνουν πλάκες και να τους στέλνουν ψεύτικα δώρα και έτσι η 1η Απριλίου, από Πρωτοχρονιά, μετατράπηκε σε ημέρα κοροϊδίας και φάρσας.

 

– Η δεύτερη εκδοχή σχετίζεται με τους Κέλτες ψαράδες, οι οποίοι ξεκινούσαν τη θερινή περίοδο του ψαρέματος την 1η του Απρίλη, όταν ο χειμώνας είχε τελειώσει και ο καιρός άρχιζε να καλυτερεύει. Οι συνθήκες όμως τις περισσότερες φορές δεν ήταν ιδανικές και η ψαριά ήταν μικρή έως ανύπαρκτη. Οι ψαράδες, για να μην ντροπιαστούν, έλεγαν διάφορα ψέματα και φανταστικές ιστορίες που δικαιολογούσαν την αποτυχία τους.

 

– Η τρίτη και τελευταία εκδοχή έρχεται από τα βυζαντινά χρόνια και την περίοδο της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας Τζόζεφ Μπόσκιν, μια ομάδα γελωτοποιών του βασιλιά τόλμησε να ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει καλύτερα από τον Κωνσταντίνο. Ο βασιλιάς διασκέδασε πολύ με αυτή τη δήλωση και προκάλεσε έναν από τους γελωτοποιούς, τον Κούγκελ, να πάρει τη θέση του για μια ημέρα. Ο Κούγκελ την ημέρα της διακυβέρνησής του επέβαλε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η 1η Απριλίου καθιερωνόταν ως η μέρα αφιερωμένη στο γελοίο και το υπερβολικό. Η διασκεδαστική αυτή εκδοχή δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Assosiated Press το 1983. Πολύς κόσμος πίστεψε την ιστορία, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι επρόκειτο για φάρσα του Μπόσκιν, θύμα της οποίας είχε πέσει και το ίδιο το πρακτορείο.

 

Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα έφτασε και αυτή, όπως συμβαίνει ιστορικά στη χώρα μας, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθιμα που υιοθετεί η ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με λαογράφους, τα ψέματα έχουν αποτροπαϊκό χαρακτήρα. «Ξορκίζουν το κακό και τις βλαπτικές δυνάμεις» όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο διακεκριμένος λαογράφος κ. Λουκάτος. «Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός που θα σκαρώσει μια επιτυχημένη φάρσα, θα είναι τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο, ενώ, αντίθετα, όποιος πέσει θύμα, θα συνοδεύεται από γρουσουζιά» καταλήγει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr