Ο Μιχάλης Καρχιμάκης ξιφουλκεί εναντίον του πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου, και τονίζει πως η αλήθεια θα λάμψει για την περίοδο του 2008-2009.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης αποκαλύπτει, κατόπιν εορτής όμως, τους πραγματικούς ενόχους της καταστροφής της χώρας από το 2004-2009.

Αποκαλύπτει ότι εγνώριζε από το 2008 από έκθεση του ΔΝΤ ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας, ενώ το 2009, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, έλεγε άλλα στον Γ. Παπανδρέου.

Μέχρι σήμερα υπάρχει μια άτυπη ομερτά απο όλους όσοι ήθελαν να απαλλάξουν τον πραγματικό υπαίτιο της καταστροφής και να τα φορτώσουν στον επικίνδυνο για τα συμφέροντά τους Γ. Παπανδρέου.

Η αλήθεια όμως κάθε μέρα που περνά κερδίζει έδαφος. Οι πραγματικοί υπονομευτές της χώρας αποκαλύπτονται και όσοι συγκάλυπταν τους υπονομευτές με τις εγκληματικές τους αποσιωπήσεις αυτοαποκαλύπτονται.

 

Η ανάδειξη της αλήθειας έστω και με αυτόν τον τρόπο

Έστω και μετά την κατάφωρη αδικία σε βάρος όσων δεν είχαν την ευθύνη της οικονομικής καταστροφής, αποτελεί κυρίως στα μάτια του ελληνικού λαού την ηθική και πολιτική αποκατάσταση για αυτούς που πλήρωσαν πολιτικά, μέσα σε ένα αχαρτογράφητο τοπίο με αποκρύψεις και πλαστά οικονομικά στοιχεία, χωρίς να ευθύνονται.

 

Αλλά ταυτόχρονα και μια πράξη εγκληματικής ανευθυνότητας για αυτούς που το απέκρυψαν και στη συνέχεια συνέβαλαν με την ανοχή τους και όχι μόνο και στην αποδομή με διάφορους τρόπους του τραπεζικού συστήματος και στην ανοχή διαφόρων ειδών φοροπαραβατών».

 

Τι είπε ο Προβόπουλος

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, αποκάλυψε πως από τον Μάιο του 2008 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία αναφερόταν πως το δημόσιο χρέος -κάθε μορφής- ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ.

«Τον παρακαλέσαμε να μην το δημοσιεύσει, γιατί θα γινόταν χαμός», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι τον «παρακάλεσαν». «Αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν», τόνισε.

 

Σχετικά με το χρέος στο 800% του ΑΕΠ, σημειώνεται πως σε αυτό συνυπολογιζόταν και αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ.

 

Ο Γιώργος Προβόπουλος, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), άσκησε δριμεία κριτική στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, τονίζοντας πως ήταν «τελείως λάθος».

 

Περιγράφοντας την κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο για ένα «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει», ενώ αναφερόμενος στο πώς φτάσαμε στην κρίση, τόνισε πως «πέσαμε στα βράχια, καθώς η Ελλάδα ακολούθησε λανθασμένες πολιτικές από τη στιγμή που εισήλθε στην Ευρωζώνη».

«Αν είχαν γίνει οι διαρθρωτικές αλλαγές, η Ελλάδα θα είχε βγει από την ύφεση σε διάστημα 2-3 ετών και με πολύ μικρότερες απώλειες για το ΑΕΠ», υποστήριξε.