Tης Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Περίπου το 60%-70 % της αναπαραγωγής των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής πραγματοποιείται από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η ζήτηση των προϊόντων τους αυξάνεται, ιδίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία).

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014 η παραγωγή κρέατος κοτόπουλου στην Ε.Ε. (τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής καλούνται επίσης «κοτόπουλα πάχυνσης») ανήλθε σε 10,5 εκατομμύρια τόνους, που αντιπροσωπεύουν περίπου 6,5 δισ. πτηνά και είναι περίπου το 12% της παγκόσμιας παραγωγής.

 

Τα τρία τέταρτα της παραγωγής της Ε.Ε. συγκεντρώνονται σε επτά κράτη-μέλη: την Πολωνία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις Κάτω Χώρες.

 

Το 2010 υπήρχαν περισσότερες από 2,2 εκατ. εκμεταλλεύσεις κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής στην Ε.Ε.-27. Ωστόσο, υπήρχαν μόνο 20.000 εκμεταλλεύσεις με περισσότερα από 5.000 κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής.

 

Το 2014 το ποσοστό αυτάρκειας στην Ε.Ε. ανερχόταν σε 103,9%. Το ενδοενωσιακό εμπόριο βασίζεται κυρίως στο νωπό κρέας πουλερικών. Οι Κάτω Χώρες κυριαρχούν στο ενδοενωσιακό εμπόριο κρέατος κοτόπουλου (περίπου το 30% του συνόλου των ενδοενωσιακών διασυνοριακών εμπορικών συναλλαγών), ακολουθούμενες από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία.

 

Στην Ε.Ε. οι κύριοι αγοραστές κρέατος κοτόπουλου είναι οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία. Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν επίσης το 62% όλων των εισαγωγών κρέατος κοτόπουλου στην Ε.Ε., κυρίως κατεψυγμένου φυσικού στήθους από τη Βραζιλία ή κατεψυγμένου ψημένου στήθους από την Ταϊλάνδη.

 

Με μέση κατανάλωση 26,8 kg ανά κάτοικο ετησίως το 2014, το κρέας κοτόπουλου είναι το δεύτερο στη σειρά κρέας που καταναλώνεται περισσότερο στην Ε.Ε. (περίπου το 30 % της συνολικής κατανάλωσης κρέατος, μετά το χοιρινό κρέας). Η κατανάλωση κρέατος κοτόπουλου εξακολουθεί να αυξάνεται σε σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη.

 

 

Παραγωγή κρέατος κοτόπουλου στην Ε.Ε. την περίοδο 2010 – 2014 (1.000 τόνοι)

pinakas kotopoula

 

 

 Πηγή: Europenow.gr