Εγκρίθηκαν οι κανόνες εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έπειτα από συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Όπως ανακοινώθηκε, τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής χρέους με σταθερά από κυμαινόμενα επιτόκια, καθώς και της μείωσης του βάρους αποπληρωμής της χώρας.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου και CEO του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, «τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα διοικητικά όργανα του ESM και του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Εκτιμούμε ότι, όταν εφαρμοστούν πλήρως, θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του δείκτη χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Επίσης, αναμένουμε οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους στην Ελλάδα, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».

 

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο ESM ενέκρινε τρία σχέδια που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων για την Ελλάδα:

  • Το πρώτο είναι μια ανταλλαγή ομολόγων, κυμαινόμενου επιτοκίου, που καταβάλλονται από τον ESM στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα ανταλλάσσονται με τίτλους σταθερού επιτοκίου.
  • Το δεύτερο επιτρέπει στον ESM να έρθει σε συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων μειώνοντας τον κίνδυνο η Ελλάδα να πληρώνει ένα υψηλότερο επιτόκιο των δανείων της, όταν τα επιτόκια της αγοράς αρχίζουν να αυξάνονται.
  • Το τρίτο είναι γνωστό ως «συνδυασμένη χρηματοδότηση», η οποία θα συνεπάγεται την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων που ταιριάζουν με την ωριμότητα των ελληνικών δανείων, με σκοπό ο ESM να κρατά με σταθερό επιτόκιο τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.

 

Επίσης, όπως αναφέρεται, και ο EFSF ενέκρινε την ανταλλαγή ομολόγων με παρόμοιο σχεδιασμό για την ανταλλαγή των ομολόγων με αυτή του ESM. Επιπλέον ο EFSF παραιτήθηκε από ένα επιτοκιακό περιθώριο για το έτος 2017, για τη δόση 11,3 δισ. € που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση επαναγοράς χρέους. Επισημαίνεται ότι είχε προβλεφθεί ένα περιθώριο 2% αρχής γενομένης από το 2017.

 

Τέλος, αναμένεται η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των δανείων στον EFSF με επαφές που θα διεξαχθούν σε τεχνικό επίπεδο, πράγμα που προσδοκάται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2017.