«Ελληνογαλλικές ημερίδες για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία» 

Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα, με 100 επιχειρήσεις, με 13.000 εργαζομένους, τους οποίους θέλουν να αυξήσουν και όχι να απολύσουν, και με πολλούς Γάλλους επιχειρηματίες να εκδηλώνουν σήμερα ενδιαφέρον για επενδύσεις, όπως επισήμανε ο Γάλλος πρέσβης Christophe Chantepy, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στην πρεσβεία της Αθήνας, με την παρουσία και της διευθύντριας του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κατερίνας Μανάλη.

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί ενώ υπάρχει τώρα επενδυτικό ενδιαφέρον αυτό δεν εκδηλώνεται στην πράξη, ο Γάλλος διπλωμάτης επισήμανε πως αυτά χρειάζονται χρόνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήδη βρίσκονται στο στάδιο εξέλιξης τέτοια επενδυτικά σχέδια.

 

Πάντως, πέρα από το θέμα των γαλλικών εταιριών που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, για τις οποίες από Γάλλους αρμόδιους έχει κατά καιρούς εκφραστεί ικανοποίηση, διότι δεν εγκατέλειψαν τη χώρα στην περίοδο της κρίσης, οι αναφορές του κυρίου Chantepy στις ελληνογαλλικές σχέσεις, στη συνεργασία των επιχειρηματιών και φορέων των δύο χωρών και στις σχετικές προοπτικές ήταν μια έκπληξη. Την προκάλεσε το ενδιαφέρον του για την οργάνωση των δύο επιχειρηματικών εκδηλώσεων, τις δύο Ελληνογαλλικές Ημερίδες που θα γίνουν στις 24 και 25 Νοεμβρίου στην Αθήνα, οι οποίες ήταν και το θέμα της Συνέντευξης Τύπου, και κυρίως την προκάλεσε το έργο που ο ίδιος χρειάστηκε να κάνει και συνεχίζει μαζί με τους στενούς συνεργάτες του από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

 

Ο Γάλλος πρέσβης, χαρίζοντας στο παρελθόν τις συνήθεις εκδηλώσεις γενικού οικονομικού χαρακτήρα, ή κοινωνικού, αναπτύσσει δράσεις γεφυροποιού. Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα, επισήμανε, ο ρόλος της πρεσβείας, να χτίζουμε γέφυρες. 

Γέφυρες που ενώνουν τους λαούς με διάφορες δημιουργικές δράσεις.

 

Μια από τις δράσεις αυτές είναι οι δύο ημερίδες που προαναφέραμε, οι οποίες διοργανώνονται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, όπου και θα γίνουν οι σχετικές εργασίες (οδός Σίνα 31). Για τη διοργανωσή τους ο κύριος Chantepy είχε επαφές με διάφορους φορείς, με Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και Γάλλους, τους οποίους συνάντησε κατά την επισκεψή του στο Παρίσι, και διαπίστωσε ζωηρό ενδιαφέρον. Τους κάλεσε, μάλιστα να επενδύσουν στην Ελλάδα, τώρα. Όλοι δέχθηκαν να μετέχουν στις ημερίδες, χωρίς επιφυλάξεις και προθεσμίες για απόφαση, γεγονός που απέδωσε στην αλληλοεμπιστοσύνη και αλληλοεκτίμηση των δύο Λαών. Όταν οι αιτήσεις συμμετοχής έγιναν τόσες, ώστε το προγραμματισμένο αεροπλάνο για τη μεταφορά των συνέδρων δε χωρούσε όλους και έπρεπε να κάνουμε, αλλαγή αεροπλάνου, τι άλλο σημαίνει; Παρατήρησε.

 

Οι Ημερίδες
Στις 24 Νοεμβρίου θα γίνει η ημερίδα Επιχειρηματικότητας για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, με σκοπό τη συνάντηση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών, τόσο στο πλαίσιο της ημερίδας, όσο και σε διμερή βάση. Μεταξύ των γαλλικών συμμετοχών περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις, που ασχολούνται στον περιβαλλοντικό και τον ενεργειακό τομέα και κατέχουν ηγετική θέση στη Γαλλία, όπως είναι η ENGIE, η ELPEDISON, η VALOREM η VEOLIA, η SUEZ και η Environnement. Σημειώνεται πως στη Γαλλία, η οποία φιλοξένησε την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα και η οποία ολοκληρώθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού, αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα στις πράσινες επενδύσεις.

 

Θα μετέχουν, επίσης, στην ημερίδα εκπρόσωποι τραπεζών, όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και των σύγχρονων μέσων χρηματοδότησης, φορέων εναλλακτικής χρηματοδότησης.

 

«MAZINOV»
Η δεύτερη ημερίδα, η ημερίδα για την καινοτομία, θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου και έχει ως σκοπό την προσέγγιση των γαλλικών και ελληνικών οικοσυστημάτων καινοτομίας και την ανάπτυξη δημιουργικών συνεργασιών. Όπως επισήμανε ο Γάλλος Πρέσβης, τα δύο οικοσυστήματα είναι από τα πιο δυναμικά στην Ευρωπαική Ένωση, και το σύνθημα της συνεργασίας τους είναι «MAZINOV», δηλαδή μαζί καινοτομούμε. Στον τομέα αυτόν, επισήμανε ο Γάλλος Πρέσβης, η συνεργασία, μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει στη δημιουργία Δικτύου Ελληνογαλλικής Καινοτομίας, το οπποίο θα αξιολογεί καινοτόμες ιδέες.

 

Εξωστρεφής διάσταση
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ευαισθητοποίηση Ελλήνων και Γάλλων για ανάπτυξη από κοινού δραστηριοτήτων σε τρίτες χώρες και ειδικά σε χώρες της Αφρικής, όπου, κυρίως, θα γίνουν έργα με το νέο, το Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, προκειμένου να μένουν οι άνθρωποι στον τόπο τους και να μη μεταναστεύουν, ο κύριος Πρέσβης τόνισε την εξωστρεφή διάσταση ως μέρος ελληνογαλλικών συνεργασιών.

 

Χαρακτηριστικά των δύο ημερίδων
Οι δύο ημερίδες, πρέπει να επισημάνουμε, πως έχουν ως θέματα τέσσερις από τις μεγάλες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πρόκειται: 1) για την «Κυκλικη Οικονομία» που δημιουργεί ακόμη και αγορά δευτερογενών προϊόντων, μια από τις λίγο, έως τώρα, γνωστές δράσεις της Επιτροπής, αλλά πολύ σημαντική, 2) την Κλιματική Αλλαγή, 3)τη δημιουργία Ενεργειακής Ένωσης και 4) την Καινοτομία.

 

Επίσης:
-Είναι το Πρώτο Ελληνογαλλικό Φόρουμ στην Ελλάδα και ελπίζουμε να θεσμοθετηθεί
-Είναι Ημερίδες καινοτόμων συναντήσεων
– Οι ομιλητές είναι 75!

 

Συμμετέχουν:
15 επωαστήρια επιχειρήσεων, 15 διεθνή δίκτυα στήριξης χρηματοδότησης, 27 συμμετέχουσες επιχειρήσεις και start-up για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση κοινών σχεδίων, οκτώ πανεπιστήμια και κέντρα ερευνών, 15 χρηματοδοτικά όργανα και Τράπεζες, 15 θεματολογικά εργαστήρια και στρογγυλές τράπεζες.

 

Τις δύο ημερίδες θα φιλοξενήσουν οι 365 θέσεις που διαθέτει το Γαλλικό Ινστιτούτο στο Αμφιθέατρο και ακόμη μεγαλύτερο χώρο σε ολόκληρο το Ινστιτούτο.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela